Friss hírek

2010.07.23. 15:27

A támogatások "legalább felét" kaphatják meg még idén a független előadó-művészeti szervezetek

<p>Nem zárolja teljes egészében a tárca a független előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó pályázat anyagi fedezetét -olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. Úgy fogalmaznak: a Kultúráért Felelős Államtitkárság megvizsgálta a kialakult helyzetet és keresi annak megoldását, hogy az Előadó-művészeti Tanács által javasolt támogatások legalább felét még ebben az évben megkapják a nyertes szervezetek.</p>

Késve hirdette meg a szocialista kormány oktatási és kulturális minisztere az úgynevezett VI. kategóriába sorolt független előadó-művészeti szervezetek - színházak, táncművészeti és befogadó színházi szervezetek - támogatására vonatkozó pályázatot - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint emiatt elhúzódott a pályázatok elbírálása is.

A kormányváltáskor pedig azzal szembesültek, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112%-át. Emiatt 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amiből minden területnek, köztük a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét - közölte a tárca. Közleményükben úgy fogalmaznak: ennek ellenére nem zárolják teljes egészében a szóban forgó pályázat anyagi fedezetét. Vizsgálják annak megoldását, hogy a támogatások legalább felét még 2010-ben megkapják a nyertes VI. kategóriába besorolt szervezetek.

A kialakult helyzet miatt a Független Színházak Szövetsége egyeztetést tartott Budapesten, a Merlin Színházban. Ahogy arról a Független Hírügynökség már korábban beszámolt, több független színház már hónapok óta nem tud fizetni a színészeknek és a többi munkatársnak, illetve a rezsikiadásaikkal is spórolni kell. Szögi Csaba, a szövetség elnöke akkor úgy fogalmazott: 108 ilyen regisztrált szervezet van az országban, és eddig nem kapták meg a júliusban esedékes éves támogatásukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!