Hajdú-Bihar

2013.01.31. 18:08

Központban az egyetemi sportélet

Debrecen - A szabadidősport és az egyetemi versenysport fejlesztésére törekednek a Hajós Alfréd Tervvel.

Debrecen - A szabadidősport és az egyetemi versenysport fejlesztésére törekednek a Hajós Alfréd Tervvel.Az újkori olimpiák kétszeres bajnokáról, Hajós Alfrédról elnevezett program konkrétumait közölték csütörtökön az Debreceni Egyetem rektori tanácsteremben. A sajtótájékoztatón részt vett Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere, Dr. Tóth Miklós a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, Dr. Fábián István, a Magyar rektori Konferencia egyetemi tagozatának elnöke és a Debreceni Egyetem rektora, Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, valamint Dr. Kőmíves Péter Miklós a Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciájának (HÖOK) képviseletében.

A programról

A Hajós Alfréd Terv a nemzetközi- és a magyar felsőoktatási versenysport, a szabadidősport és rekreációs célú sportolás körüli teendőkkel foglalkozik. A program egyik fontos része, hogy a MEFS biztosítsa az egyetemi világversenyeken, illetve az Universiadékon való eredményes szerepléséhez a megfelelő feltételeket, valamint ezen rangos események itthoni megszervezését. A terv megemlíti a 2019-es vagy 2021-es nyári Universiade megpályázását is.

Az sportszövetség további céljai, hogy a magyar egyetemi bajnokságoknak nagyobb legyen a népszerűsége és színvonala, valamint a versenysportolók továbbtanulásának segítése egy kettős életpálya modell kialakításával.

Azonban a szabadidősport területén is jelentős fejlesztéseket közöl a Hajós Alfréd Terv: az egyetemi sportok koordinálásával foglalkozó Sportiroda-hálózat létrehozását, egy önálló hallgatói sportnormatíva bevezetését, illetve az általános testnevelés rendszerét érintő újításokat. A HÖOK-kal együttműködve tervbe van véve még a SportPont Program indítása is, amellyel a MEFS népszerűsíteni kívánja az egyetemi- és főiskolai sportot és az egészséges életmódot. Illetve a Terv a fogyatékkal élő hallgatók sportolását is biztosítja.

A Hajós Alfréd Terv továbbá foglalkozik az egyetemi sport-infrastruktúra fejlesztésével is, mint az egyetemi sportcsarnokok felépítése, példaként felhozva a budapesti Tüskecsarnok befejezéséről és 2014-es megnyitásáról szóló kormányhatározatot.

Fontos az egyetem imidzse

– A mindennapos testnevelés óvodától 18 éves korig tart, de utána van egy szünet, hiszen a felsőoktatási intézményekben már nincsen kötelezettség, tehát itt van egy lyuk, amivel csinálni kell valamit. A magyar felsőoktatás lehetőségeinek bővítése kapcsán nem lehet eltekinteni a sport ügyétől. Egy egyetem akkor lehet sikeres, ha eredményesen részt vesz az oktatási- és tudományos életben. Egy-egy egyetem imidzsének kialakításában a sport is sokat jelent – mondta Kósa Lajos.

HBN-MAL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!