Díj

2024.06.26. 21:56

Először kapta meg magyar táncművész a világ egyik legrangosabb balettelismerését

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bolsoj vezető táncosával - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t szerdán.

MW

Balázsi Gergő Ármin balettművész, miután átvette a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában Budapesten, a Kálmán Imre Teátrumban 2019. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A közlemény szerint a magyar balettművészt az elmúlt évadban A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. A két díjazott olyan rangos intézmények vezető szólistáit utasította maga mögé, mint a szentpétervári Mariinszkij és Mihailovszkij Színházak vagy a milánói Scala. 

Az Alekszandr Nyikolajevics Benois francia képzőművészről és műkritikusról elnevezett elismerés történetében idén először jelölték a Magyar Nemzeti Balett művészeit. Balázsi Ármin mellett a balerina kategóriában Melnyik Tatyjana is meghívást kapott a versenyre, amelynek díjait kedden adták át. 

Balázs Ármin 2014 óta tagja a Magyar Nemzeti Balettnek, a Junior Prima Díjjal és a Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett vezető szólistát a 2022/23-as évadban az együttes Étoile-jának is megválasztották. Melnyik Tatyjana 2015 óta a Magyar Nemzeti Balett egyik vezető szólistája, emellett a 2019/20-as és a 2023/24-es évad Étoile-ja is. 

A Szvetlana Zaharova által elnökölt héttagú, balettművészekből, koreográfusokból és együttesvezetőkből álló zsűribe idén Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is meghívást kapott. 

2006-ban ifjabb Harangozó Gyula a Bécsi Állami Balettegyüttes vezetőjeként vett részt a grémium munkájában. 

Az 1991-ben a Koreográfusok Nemzetközi Szövetsége által alapított Benois de la Danse díjat évente ítélik oda az elmúlt naptári évben a tánc terén legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó művészeknek. A legjobb koreográfusok mellett díjazták a balettművészeket férfi és női kategóriában, rendszeresen ítélnek oda életműdíjat, illetve ismerik el tervezők és zeneszerzők munkáját - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!