Galiba lett belőle

2024.06.27. 17:00

Hobo olyasmit hagyott el a miskolci vonaton, ami még az életénél is értékesebb

Negyven éve megy a Vadászat

Boon.hu

Fotó: Nagy Lajos

Négy évtizede mutatta be a Hobo Blues Band a Budapest Sportcsarnokban a Vadászatot. Azóta a produkció szerepelt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház műsorán, de megtalálható a Nemzeti Színház jelenlegi kínálatában is. 

Fekete bárányból értelmiségi zenekar

A Vadászat fordulópont a HBB pályáján, ekkortól már nem a dacos, tizenéves, csöves közönséghez, hanem a húszas éveiket taposó értelmiségiekhez szóltak. 1983–84 a csöves korszak vége: a Piramis, az Edda, a Beatrice feloszlott, a P. Mobil leállt, a Skorpió, a Korál irányt váltott. Miként a Hobo Blues Band is. A teatralitást addig Földes László egyedül képviselte a színpadon. Nem kizárólag a HBB koncertszínpadán, tudniillik, színházi produkcióban is szerepelt, és fellépett első önálló estjével. A Vadászat lemezbemutatóját az extravagáns látványairól nevezetes Szikora János rendezte.

A szövegeket 1983-ban Hobo elhagyta a miskolci vonaton, amikor előadásra utazott a színházba, ahol Stephen Poliakoff És te, szépségem, igen-igen, te! című darabjának lemezlovas főszerepét játszotta. Mi mást tehetett, újraírta, majd megmutatta Póka Egonnak, aki kőbányai konyhájában azonnal nekifogott a megzenésítésnek, amibe bevonta Tátrai Tibort is. 

Mindössze egyszer vitték színre

Hobo kereste fel Szikora Jánost, aki a miskolci színház rendezője volt akkortájt, innen az ismeretség, s felkérte a Vadászat színre vitelére. Minő szerencse, hogy az előadást rögzítette a Magyar Televízió, ugyanis az mindössze egyetlen alkalommal került színre. 
Vadászat negyvenéves premierjének tiszteletére – az Aréna-koncert mellett – az eredeti mesterszalagokat is felújították, és kiadták lemezen – számolt be róla az Index.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!