Ízvilág

2019.07.28. 13:00

Az üdítő lila nyalánkság

A levendulát egyre több területen alkalmazzák, újabban a konyhaművészetben, a desszertek ízesítésére.

Detzky Anna

Levendulamező

Forrás: Dreamstime

Magyarországon kétféle levendulavirágot ter­mesztenek, amit a régi időkben nagyanyáink még molyok távol tartására, alvópárnákban vagy szappanban használtak, de a kézműves csecsebecsék alapanyagaként vagy díszítőelemeként máig felfedezhetjük sokfelé. Napjainkra azonban egyre több ételhez, különösen desszertekhez adagolják ételízesítőként, és gyógynövényként is számon tartják. Kora tavasszal indul növekedésnek a növény, és a virágok nyár közepén már leszedhetők. A legmelegebb hónapokban a legintenzívebb az illatuk, és ekkor van bennük a legtöbb illóolaj is. A virágfürtöket kiszárítják, majd lefejtik a szárukról.

Sokoldalú gyógynövény

„A levendula gyógynövénynek számít, gyógyító hatását szintén a virágjában hordozza. Forrázva keserű, ezért kis mennyiségben, más nyugtató növényekkel együtt jó fogyasztani. Mindössze egy csipetnyit kell belőle tenni, egy adag komló-, citromfű-, galagonya- vagy orbáncfűteá­hoz” – ajánlja honlapján a bükkszentkereszti füvesember, Szabó Gyuri bácsi. „A teakeveréket este érdemes fogyasztani nyugtató, altató hatása miatt. Az ideges szívdobogást, a migrént, a szédülést, a melankóliát is csökkenti, és enyhe vízhajtó hatása is van. Alvászavarok, idegesség, gyomor- és bélpanaszok esetére is használható, és epehajtó. Légúti gyulladáskor és hörgő­gyulladáskor az inhalálófőzetbe keverhetünk belőle. Illóolaja külsőleg zúzódások, fájó ízületek bedörzsöléses kezelésére kiváló. Fürdővízbe cseppentve a csúzt, a reumát is enyhíti. Antibakteriális hatása sebek, megégett, gyulladt bőr, rovarcsípés kezelésére teszi alkalmassá. Túlzott mennyiségben – napi egy csésze tea vagy 5 csepp illóolaj – fogyasztva szédülést, émelygést, fejfájást, hányást okozhat. Háziállatunk szőrét is bedörzsölhetjük vele, ami távol tartja a bolhákat.”

Desszertek ízesítője

A levendulának számtalan felhasználási területe van a háztartásban. Finom ételek, italok, sütemények is készülnek ízesítésével, ami tőlünk nyugatra már egy ideje bevett dolog. A különleges, semmihez sem fogható ízvilág nagyszerűségét ismerte fel egy fagylaltot készítő vállalkozó. A különlegességről az egyik felszolgálót kérdeztük.

– Az alapítók ötlete volt, hogy érdemes lenne a fagylaltot levendulával ízesíteni. A csokis és a gyümölcsös fagy­lalthoz is jól passzol a lila virág aromája, ezért nálunk kapható étcsokoládés, tejcsokoládés, fehér csokis, citromos és levendulafagylalt is. Az étcsokis a legnagyobb kedvenc a vásárlók körében. Mindez cukormentes változatban ugyanúgy rendelkezésre áll – sorolta Váradi Fanni.

Gyümölcshöz és csokihoz

Személyes indíttatásáról kérdeztük a fagyiárust a kézműves fagyizóval kapcsolatban.

– Gluténérzékeny vagyok, és ez az egyetlen olyan megbízható fagyizó Miskolcon, ahol erre valóban odafigyelnek, és nincs szennyeződés az alapanyagban. Egyedül a keksztartalmú ízekben lehet glutén, de olyankor nem érhet meglepetés. Szóval ez nekem szempont volt, amikor idejöttem dolgozni, és az is tetszett, hogy különleges ízeket kóstolhatok. A vendégek is azért szeretik a levendulás ízkombinációt, mert valami olyasmit ehetnek, ami nem megszokott. Kellemes pluszként szerepel a fagyiban, nem nyomja el az alapot és általában meglepődnek, amikor nem a levendulás szappan köszön vissza a szájukban. Minden friss és minőségi, tehát nem porból gyártjuk. A gyümölcsös fagyik ásványvízalapúak, az édes, csokis fagylaltok pedig tejesek. Ami nem szezonális, azt pedig fagyasztva tesszük bele. Kézzel készítettek az alapanyagok és a díszítés is – foglalta össze Fanni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában