Ünnep

2024.09.07. 19:51

Bányásznapi megemlékezést tartottak Miskolcon - képekkel

Immár 74. alkalommal rendezett bányásznapi megemlékezést Miskolc Megyei Jogú Önkormányzata. Szeptember 7-én, szombaton a délutáni órákban megemlékezést és koszorúzást tartottak a Kis Bányász Szobornál, Pereces városrészben.

Galambos Eszter

A bányásznapot ünnepelték Perecesen

Fotó: Vajda János

A Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar műsora nyitotta meg a megemlékezést, a Himnuszt követően, a városrész bányászhagyományainak tiszteletéül a Bányász himnuszt hallgathatták meg az érdeklődők.  

banyaszunnep013
 Perecesi bányásznapi megemlékezés
Fotó: Vajda János

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja tartott ünnepi beszédet, amiben kiemelte a bányászat történelmi jelentőségét és méltatta a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar tevékenységét.

Fejlődést hozott 

Itt a bányászat során egy nagyon komoly gazdasági fellendülés következett be, ami a városnak a gazdasági életét igen fellendítette, tehát egyrészt egyfajta műszaki és gazdasági fejlődést hozott a régiónak. Másik nagyon fontos dolog - akik be is mutatkoztak a mai napon - az a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, akikért nagyon hálásak lehetünk ennek a városrésznek. 

Majd kitért a jelenkor kihívásaira, de végezetül hozzátette: 

Szentül meggyőződve állok itt Önök előtt, hogy a bányászatnak nem csak múltja hanem jelene is van és nagyon is szüksége van a társadalomnak erre és nagyon büszke vagyok arra, hogy a perecesi városrész minden évben megrendezi ezt a napot, immár hetvennegyedik alkalommal.

Az ünnepség folytatásaként az 1947. május 2-án az alagútban hősi halált szenvedő bányászok tiszteletére állított emlékműnél, koszorút helyeztek el a város és a politikai pártok képviselői és a civil szervezetek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában