2020.06.07. 12:00
Gyümölcsöző kreativitás
A kánikulában fokozottan oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, ezért egy tál hideg leves életmentő lehet.
Forrás: Illusztráció/ÉM
Minden évszakban fontos, hogy lehetőleg minél több gyümölcsöt vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen bővelkednek vitaminokban. Fogyaszthatjuk őket nyersen, készíthetünk belőlük befőttet, lekvárt és nyáron – legyen kánikulai forróság vagy fülledt meleg – levest, amely nemcsak táplál, hanem hűsít is. Amennyiben sokféle gyümölcsöt teszünk bele, akkor egy ilyenkor nélkülözhetetlen valódi vitaminbombát alkotunk.
Főzés nélkül
A különböző gyümölcsleveseket jellemzően habarással készítjük, amelyhez főzés közben pudingot és tejszínt vagy tejfölt adunk, hogy az állaga sűrűbb legyen. A választásunk most inkább két egyszerűen elkészíthető, mégis rendhagyó verzióra esett, amellyel kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak.
Trópusi gyümölcsleves
Hozzávalók
4 érett mangó
3,5 dl kókusztej
1 friss kókuszdió húsa
2,5 dl natúr joghurt
1 lime (zöldcitrom) héja reszelve
2 evőkanál méz
1 sárkánygyümölcs
2,5 dl friss ananászlé
75 dkg apróra vágott, friss ananász
friss mentalevél
(Akit nem zavar, hogy a konzervananász cukrozott, nyugodtan helyettesítheti vele a friss ananászt.)
Elkészítés
1. Három mangót meghámozunk, nagy darabokra vágunk, és betesszük a turmixgépbe az ananászdarabokkal, valamint a kókuszdió húsával együtt. Hozzáadjuk a kókusztejet, a joghurtot, a mézet, az ananászlevet, és addig turmixoljuk, amíg sima nem lesz az állaga. Ekkor adjuk hozzá a lime reszelt héjának a felét.
2. Szűrjük le a keveréket egy tálba, és pár órára tegyük be a hűtőbe.
3. Vágjuk apró kockákra a megmaradt mangót és a sárkánygyümölcsöt. A hideg levest szedjük mélytányérba, rakjuk körbe a gyümölcskockákkal a tányér peremén belül, szórjuk meg finoman a megmaradt lime reszelt héjával, és díszítsük mentalevéllel.
Görögdinnyeleves friss mentával
Hozzávalók
1 kg felkockázott, kimagozott görögdinnye
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál lime-lé
1 evőkanál apróra vágott, friss menta
1 evőkanál méz
¼ teáskanál őrölt gyömbér
natúr görög joghurt
friss mentalevél
Elkészítés
1. Beletesszük a turmixgépbe a felkockázott görögdinnyét, a citromlevet, a lime levét, az apróra vágott mentát, a mézet és a gyömbért. Addig turmixoljuk, amíg majdnem sima lesz az állaga.
2. Fedjük le, és 2-4 órára tegyük be a hűtőbe.
3. Tálaljuk levesescsészébe, a tetejére tegyünk egy kanál joghurtot és díszítsük mentalevelekkel.