Ízvilág

2020.06.07. 12:00

Gyümölcsöző kreativitás

A kánikulában fokozottan oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, ezért egy tál hideg leves életmentő lehet.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/ÉM

Minden évszakban fontos, hogy lehetőleg minél több gyümölcsöt vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen bővelkednek vitaminokban. Fogyaszthatjuk őket nyersen, készíthetünk belőlük befőttet, lekvárt és nyáron – legyen kánikulai forróság vagy fülledt meleg – levest, amely nemcsak táplál, hanem hűsít is. Amennyiben sokféle gyümölcsöt teszünk bele, akkor egy ilyenkor nélkülözhetetlen valódi vitaminbombát alkotunk.

Főzés nélkül

A különböző gyümölcsleveseket jellemzően habarással készítjük, amelyhez főzés közben pudingot és tejszínt vagy tejfölt adunk, hogy az állaga sűrűbb legyen. A választásunk most inkább két egyszerűen elkészíthető, mégis rendhagyó verzióra esett, amellyel kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak.

Trópusi gyümölcsleves

Hozzávalók

4 érett mangó

3,5 dl kókusztej

1 friss kókuszdió húsa

2,5 dl natúr joghurt

1 lime (zöldcitrom) héja reszelve

2 evőkanál méz

1 sárkánygyümölcs

2,5 dl friss ananászlé

75 dkg apróra vágott, friss ananász

friss mentalevél

(Akit nem zavar, hogy a konzervananász cukrozott, nyugodtan helyettesítheti vele a friss ananászt.)

Elkészítés

1. Három mangót meghámozunk, nagy darabokra vágunk, és betesszük a turmixgépbe az ananászdarabokkal, valamint a kókuszdió húsával együtt. Hozzáadjuk a kókusztejet, a joghurtot, a mézet, az ananászlevet, és addig turmixoljuk, amíg sima nem lesz az állaga. Ekkor adjuk hozzá a lime reszelt héjának a felét.

2. Szűrjük le a keveréket egy tálba, és pár órára tegyük be a hűtőbe.

3. Vágjuk apró kockákra a megmaradt mangót és a sárkánygyümölcsöt. A hideg levest szedjük mélytányérba, rakjuk körbe a gyümölcskockákkal a tányér peremén belül, szórjuk meg finoman a megmaradt lime reszelt héjával, és díszítsük mentalevéllel.


Görögdinnyeleves friss mentával

Hozzávalók

1 kg felkockázott, kimagozott görögdinnye

2 evőkanál citromlé

2 evőkanál lime-lé

1 evőkanál apróra vágott, friss menta

1 evőkanál méz

¼ teáskanál őrölt gyömbér

natúr görög joghurt

friss mentalevél

Elkészítés

1. Beletesszük a turmixgépbe a felkockázott görögdinnyét, a citromlevet, a lime levét, az apróra vágott mentát, a mézet és a gyömbért. Addig turmixoljuk, amíg majdnem sima lesz az állaga.

2. Fedjük le, és 2-4 órára tegyük be a hűtőbe.

3. Tálaljuk levesescsészébe, a tetejére tegyünk egy kanál joghurtot és díszítsük mentalevelekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában