Ízvilág

2020.08.11. 12:00

Mézes, amit húskedvelő ínyenceknek ajánlunk

Egy nyáresti kerti partin megállja a helyét a mézes mangalicafalat.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A sztori a miskolci termelői vásáron esett meg, ahol újságíróként voltam jelen.

A piacon

Természetesen bekerült a táskámba pár dolog, amit a helyi termelőktől vásároltam. Így történt, hogy volt egy üveg méz nálam, amikor megálltam a mangalicatermékek sátránál, és nem tudtam ellenállni egy csodálatosan illatozó kolbásznak. Megkérdeztem az ott árusító fiatalembert, hogy vajon mi lesz, ha ráborul a méz a kolbászra a táskámban, mire azt felelte nevetve, hogy semmi. Legfeljebb még finomabb lesz.

Nos, ha így van, akkor biztosan tud mézes mangalicás recepteket, persze tudott.

Mangalica császárhús nyárs

– Szükség van hozzá mangalica császárhúsra, amelyet egy lapos edénybe teszünk – kezdte Bán Tibor. – Azt megfelelő mennyiségű mangalicazsírral fel kell tölteni, hogy ellepje a császárhúst, és ezt konfitáljuk. Ami annyit jelent, hogy egy másik edénybe vizet töltünk, azt pedig ráhelyezzük a húsra, ami szépen belenyomja a zsírba. Ezt így betesszük a sütőbe, majd alacsony hőfokon (70–80 fok) elkezdjük sütni. A császárhús súlyához mérjük a sütési időt. Vagyis ahány kiló a hús súlya, annyi óra, plusz egy óra a sütés ideje – mondta a vendéglátós.

– Ezután a már megfőtt császárhúst kockára vágjuk, a kockákat a bőrös oldalukkal forró teflonserpenyőbe helyezzük, majd jól átforgatjuk, hogy megpiruljon. Közben készítjük a szószt, amit majd a hús alá öntünk. Ami áll balzsamecetből, fehér borból, virágmézből, valamint kell bele egy csipetnyi só, illetve csipetnyi frissen őrölt bors. A szószt a megpirult húskockákra öntjük, és addig rázogatjuk a serpenyőt, amíg a szósz masszává válik és bevonja a húst. A kockákat nyársra húzzuk, és közé zöldségeket tehetünk ízlés szerint, például koktélparadicsomot, kaliforniai paprikát, olívabogyót vagy akár savanyított zöldségeket. Ezt tányérra rakva remek vendégváró falatkákat készíthetünk, amikhez nem szükséges külön tálalás. Igazi particsemege, gyönyörűen mutat és nagyon finom – fűzte hozzá a séf.

Előre elkészíthető

Ha a házigazda nem akar a főzőcskével foglalkozni, amikor már ott vannak a vendégek, akkor kitűnő választás ez az ínyencség, hiszen előre el lehet készíteni. Garantáltan nagy kedvenc lesz.

(A borítóképen: A nyárson sült ételek nyáron népszerűek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában