2020.08.18. 09:30
Üssük agyon az időt egy „jégkávéval”
Manapság már minden kávéverziónak, legyen az cappuccino, latte vagy macchiato, van jeges változata.
Forrás: Shutterstock
A kávézók egymással versengve kínálják a különféle jegeskávékat, de miért is költenénk rá annyi pénzt, ha otthon is elkészíthetjük a saját kedvenc variációinkat? A nagy melegben egyébként is jólesik egy pohár jegeskávé.
Az úttörő
Az első „jégkávé” Algériában készült az 1800-as években, és mazagrannak hívták. Ez egy hideg, édesített kávéital volt, amelyet állítólag a francia katonaság talált ki a mazagrani csata során – innen ered a név is. Ugyanis, mikor a franciák elfoglalták Algériát, ha elfogyott a tej, vizet adtak a kávéjukhoz, és úgy döntöttek, hogy hidegen isszák, hogy ne érezzék annyira a perzselő hőséget. Amikor visszatértek Párizsba, a mazagrani veteránok azt javasolták a kávézótulajdonosoknak, hogy az általuk felfedezett italt szolgálják fel a vendégeiknek is, és azt is ők találták ki, hogy magas falú pohárban tálalják. Innentől kezdve az italt hivatalosan is mazagran kávénak nevezték. Az évek során a „mazagran” változatos verziókban bukkant fel a különböző országokban. Ausztriában jégkockát és rumot tartalmaz, Katalóniában egy szelet citrommal érkezik, és ugyanez vonatkozik Portugáliára is. Vietnamban jégen hűtött, édesített sűrített tejjel szolgálják fel, Németországban pedig egy gombóc vaníliafagylalt van benne.
Manapság a jeges kávé eszpresszót, filteres kávét vagy kávészirupot tartalmaz tejjel és jégkockával összekeverve. A jeges kávé 1995-ben új lendületet kapott, amikor a legnépszerűbb amerikai coffee shop franchise bemutatta védjeggyel ellátott Frappuccinóját.
Receptek
Egyperces jeges
Hozzávalók:
1 csésze presszókávé
2 kocka barna cukor
3 jégkocka
1 dl hideg tej
Elkészítés:
Tegyük egy magas falú pohárba a jégkockákat és a kockacukrot, öntsük rá a forró kávét, keverjük el a cukrot, majd öntsük hozzá a hideg tejet és már fogyaszthatjuk is. Ízlés szerint mandulasziruppal ízesíthetjük, de akkor célszerű cukor nélkül készíteni.
A lila az új fekete
Hozzávalók:
4,5 dl mandulatej
4,5 dl kókusztej
4,5 dl rizstej
2 teáskanál fahéj
60 g cukor
3 teáskanál céklapor
zúzott jég
1 csésze presszókávé
Elkészítés:
Öntsük bele a háromféle tejet egy nagy kannába és keverjük habosra egy habverővel, miközben lassan hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Vigyázzunk, hogy keverés közben nehogy összecsomósodjon. Adjuk hozzá a céklaport, és jól keverjük el. Töltsünk meg egy poharat a zúzott jéggel, és öntsük hozzá a tejkeveréket, amíg majdnem megtelik. Adjuk hozzá a presszókávét, és azonnal tálaljuk.
Golyóálló jegeskávé
Hozzávalók:
1 csésze presszókávé
1,5 dl víz
1 evőkanál sózott vaj
5–10 ml mandulaolaj
2,5 ml tiszta vaníliakivonat
jégkocka
Elkészítés:
Öntsük a frissen főzött kávét, vajat, olajat és vaníliakivonatot egy turmixgépbe, és keverjük egy percig vagy amíg enyhén habos nem lesz. Tálaljuk jégkockával.
Megjegyzés: a vaj a jégkockával érintkezve gyorsan különálló réteget képez, ezért tálalás után azonnal el kell fogyasztani.
(A borítóképen: A jegeskávé jólesik a nagy melegben)