2020.10.23. 12:30
A hideg, őszies estéken mennyei a sütőtökleves
Itt a sütőtökszezon, és amikor a szerkesztőségben erről beszélgettünk, Szaniszló Bálint kollégánk megjegyezte, ő gyerekkorában soha nem szerette a sütőtököt.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Felnőttkorában azonban egyszer megkóstolta a sütőtöklevest, és akkor azt mondta, igen, a sütőtök így nagyon finom. Azóta megtanulta az elkészítését, és gyakran meg is főzi. De nemcsak a sütőtökkrémlevest szereti, hanem minden más krémlevest is. Lényegében minden zöldségből, ami pürésíthető, készíthető krémleves.
– Amikor a hideg őszi vagy téli estén hazaér az ember, nagyon jólesik egy finom, laktató, meleg leves – fogalmazott.
Leves és krém
Kiderült, gyerekkorában a nagymamája által készített sütőtököt azért nem szerette, mert túlságosan édesnek, émelygősnek érezte. Bálint évekkel ezelőtt nem volt járatos a főzés tudományában. Négy-öt éve azonban felfedezte az egyszerű ételek varázsát is. Ma már szívesen készít bármilyen levest, húsokat vagy egytálételeket. Utóbbiak közül a spanyol paella a kedvence. Ez ugyanis egyszerű, ízletes és arra ösztönzi a háziasszonyokat és férjüket, hogy ne dobják ki a maradék ételt. Ebbe ugyanis belekerülhetnek a megmaradt húsok és zöldségfélék, ízletes a finom fűszerektől lesz, végül jöhet a rizs. Így lesz gazdaságos és laktató az étel.
De visszatérve a sütőtökre, Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy nagyobb sütőtöknek csak a felét használjuk fel levesnek, a másik feléből sütőtökkrémet készíthetünk, ami pirítóssal igazán kiváló.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók (4 személyre)
1000 g sütőtök
500 g sárgarépa
1 közepes szál póréhagyma
2-3 fokhagymagerezdnyi gyömbér vagy 1-2 kávéskanál gyömbérpor
1,5 dl főzőtejszín vagy 2 dl kókusztej
1 kávéskanál szerecsendió
só, bors ízlés szerint
1 liter zöldség alaplé vagy 1-2 zöldségleveskocka
1 ek. vaj
Elkészítés
A héjastól nagyobb darabokra vágott sütőtököt sütőben félkészre sütjük, majd kikaparjuk a héjából. A póréhagyma fehér részét karikára vágjuk, és megdinszteljük vajon. Ha már megpuhult a hagyma, mehet bele a karikára vágott sárgarépa, majd az elősütött sütőtök. Felöntjük a zöldség alaplével vagy vízzel, és beletesszük a zöldségleveskockát. Puhára főzzük, közben belereszeljük a gyömbért, illetve
a szerecsendiót. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A puhára főtt alapanyagokat leturmixoljuk, majd felöntjük a főzőtejszínnel vagy kókusztejjel. Néhány rottyanás, és kész a sütőtökleves. Pirított tökmaggal megszórva forrón tálaljuk.