2021.01.11. 12:00
Újrahasznosított ünnepi sütemények
Az ünnepeket követően még hetekig elláthatjuk magunkat maradék sütikből készült édességgel.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Karácsonykor sokszor annyi finomság készül, hogy még hetekkel később is azt ehetnénk. Viszont egy kis kreativitással új süteményt készíthetünk a desszertekből vagy hozzávalókból. Erre leginkább a kalácsok, diós sütemények, bejglik, illetve a tojásos nyalánkságok alkalmasak.
Az ilyen ügyes megoldások a legtöbb család életében generációkon át öröklődnek. Így ismerte meg a cikk írója a kiflikoch süteményt nagymamájától, aki az ízesítésként használható lekvárok készítésében szintén nagymester volt. A süti nevéhez hűen akár kicsit szikkadt kifliből is elkészíthető, ha már híjával vagyunk a maradékoknak. Olyan kiadós, hogy második fogásként fogyasztható. A másik nagyon könnyű, hasznos és finom kreálmány a kókuszos habcsók, amely jövevény a családban.
Tojásfehérjéből készül
Egy fiatal hölgy családtag specialitásaiból származik, aki nagyon szeret sütni. A legtöbb konyhában előfordul, hogy a tojásfehérjét ki kell öntenünk, mert magában semmire nem tudjuk hasznosítani. Ezt küszöbölik ki a kókuszreszelékből készülő gombócok, amelybe tojássárgája nem, csak -fehérje szükséges.
A habcsók amellett, hogy a régi süteményes tradíció része, mivel beillik aprósüteménynek, akár még tea mellé is fogyasztható.
Receptek
Hozzávalók: 8 db kifli (kalácsmaradék vagy diós bejgli), 4 db tojás, 6 evőkanál cukor, 8 dkg vaj, 6 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tasak citromhéj, 10 dkg dió, 15 dkg reszelt alma
Elkészítés: Kikeverjük a tojások sárgáját 4 kanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk a citromhéjjal és beleöntjük a karikákra vágott kiflit. Mikor a tejet magába szívta, összekeverjük a maradék két kanál cukorral és a darált dió nagyobb részével, illetve a reszelt almával. A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat. Beleterítjük a megáztatott kiflit és a tetejét is megszórjuk dióval. A maradék vajat a tetejére szeleteljük. Előmelegített sütőben 200 C°-on, 20–30 percig aranybarnára sütjük. Miután kihűlt, lekvárral vagy szörppel leöntve fogyaszthatjuk.
Hozzávalók: 300 g kókuszreszelék, 300 g porcukor, 6 db tojásfehérje,
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A kókuszreszeléket enyhén megpirítjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és beleszórjuk a többi cukrokat és a pirított kókuszt. A masszából kiskanál segítségével pamacsokat készítünk, és sütőpapírral bélelt tepsiben összesütjük. Ha megsült, csokoládét reszelhetünk a tetejére, de anélkül is elég édes és ízletes.