Ünnepi ízek

2022.12.22. 17:30

Negyven százalékkal lehet drágább az idei karácsonyi menü

A megszokottból nem engednek az ünnepre készülők, csak az arányok tolódnak el kicsit.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shuterstock

Idén jóval drágább lesz a karácsonyi menü, mint tavaly volt, általánosságban elmondható, hogy negyven százalékkal minimum többet kell fizetni ugyanazért a vacsoráért akkor is, ha magunk főzünk.

Az éttermek kínálnak karácsonyi menüt, hidegtálakat és halászlevet is, ha valaki nem szeretne a főzéssel vesződni. De a legtöbben el sem tudják képzelni, hogy ne az ő főztjük kerüljön az ünnepi asztalra. Vajon mennyibe kerül most egy klasszikus, bevált recept alapján összeállított ételsor? Két nagymama avatott be abba, náluk mi a gyerekek és unokák kívánsága és azt mennyiből lehet kihozni.

A megszokottat szeretik

Halászlé és rántott hal nélkül náluk nincs szenteste, ez hagyomány – mondta Nagy Józsefné Erzsébet. Majd hozzátette: amióta unokái vannak, azóta szálkamentesen készíti a halat és baconbe töltött csirkemellet is süt, mert azt nagyon szeretik a gyerekek. Ez most is így lesz. 

Felmerült, hogy idén étteremből rendeljenek karácsonyi menüt, de ezt a család több tagja is elvetette. Saját számításai szerint a ponty halászlé 7 ezer forintból jön ki, a rántott halhoz 80 deka halat vásárolt, az 3700 forintba került. Egyébként sajnos ritkán esznek halat, havonta átlagban egyszer, de akkor minőségit választanak. A csirkemell kilója köztudottan 1500 forint, 40 deka bacon hozzá 1600 forint volt. Lesz még bejgli is természetesen – emelte ki Erzsébet. Mindig négyet szokott sütni, kettő diósat és kettő mákosat, de idén eltolódik az arány a mákos felé. A dióbél nagyon drága 3700-tól 5000 forintig adják kilóját és nem is fogy annyira a családban, mint a mákos, amiből sikerült 1800 forintért venni egy kilót a piacon. Az a népszerűbb, úgyhogy abból idén három lesz – vélekedett Erzsébet.

A drágulás miatt sem változtat

Legalább másfélszeresére emelkedett mindennek az ára tavaly karácsony óta – hangsúlyozta Halász Istvánné Ibolya. De ettől függetlenül mindent megfőz és megsüt, amit szokott, ebből nem enged – tette hozzá. Régen, az ő gyerekkorában csak kalács volt, meg bobajka, annak is örültek, de ma már más a trend. A gyerekek elvárják, hogy többféle sütemény is legyen az ünnepi asztalon. A legolcsóbb a kókuszkocka volt eddig, tavaly kijött ezer forintból, idén ugyanaz az adag 1500 forintba kerül. A bejgli saját dióból készül, de lesz mákos is, illetve már korábban elkészült a mézeskalács. Ez az amit csak pár éve készít Ibolya, amióta unokái vannak. Szenteste kettesben lesznek a férjével, halászlé és rántott hal lesz a menü. Másnap jönnek haza a gyerekek és unokák, úgyhogy akkor készül húsleves csigatésztával, rántott hús és a szintén elmaradhatatlan töltött káposzta. Úgy fogalmazott Ibolya: az ünnepek alatt végig főzni-sütni fog, de ez a nagymamák sorsa és ő egyáltalán nem bánja.

Gondolta volna, mit kínáltak hatvan éve?

Az Észak-Magyarország 1962. 12. 24-i számában arról írtak, hogy az akkoriban méltán híres miskolci éttermek milyen ünnepi kínálattal várták a vendégeket.

Lillafüredi Palotaszálló

Karácsonyestén ünnepi menüvel köszöntik a vendégeket. A megterített asztalokon ott pompázik majd a töltött, a paprikás csirke, a karácsonyi beigli.

Polónia étterem

Ropogós kacsasültet, vagdalt libamellet, különlegesen készített libacombot, disznótoros vacsorát, korbelylevest és természetesen beiglit készítenek.

Avas Szálló

Az ünnepi étlap rendkívül gazdag lesz, a tűzdelt pulyka, a disznótoros vacsora, a sült kacsa, liba, csirke mellett a legolcsóbb ételek is megtalálhatók majd a karácsonyi étlapon. Az étterem pincéiben nagymennyiségű palackozott bor, likőr és égetett szeszesital található. Főképp arra törekedtek a karácsonyra való fel készülődésben, hogy minél több tájjellegű bor várja a vendégeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában