Kánikula

2023.07.17. 07:00

Hőhullám, kutyameleg, avagy hogyan ne legyen kedvencünkből „hot dog”

Mutatjuk, milyen a felelős állattartás ebben az időben.

Meg kell akadályozni, hogy érintkezzenek egymással az ebek

Fotó: MW

Forró beton, rövid lánc...ezt ne! A házi kedvenc felelős tartását a gazdi kis odafigyeléssel sikeressé teheti. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője néhány apró praktikával segíti kisállatok védelmét a nagy nyári melegben.

A kutya nem tud izzadni

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Friss ivóvíz és hajnali, esti séta

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsa szerint a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük, forró aszfalt helyett a tappancsok épségéért a fűben érdemes sétáltatni, állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni, kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani, házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet, - lakásban tartott állatok esetén reggel, munkába menet előtt sötétítsünk be, hogy ne forrósodjon be a szoba.

Állatot a nagy melegben kínozni bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható - ismertette Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Hűsíti, hogy ne hevüljön túl

Emília Miskolcon lakik, törpetacskója szerény súllyal rendelkezik, így ahogy élelemből, úgy folyadékból is keveset tud egyszerre felvenni. Ergo a sétáltatás előtt kötelező itatás van, és mindig visz is magával vizet, amelyet kis kortyokban adagol útközben. Nemcsak belülre kerül folyadék, hanem óvatos fröcsköléssel is igyekszik hűsíteni a kisállatot elkerülve a túlhevülést. Az útvonalat is egyedileg jelöli ki kánikula idején kerülve a máskor érintett túl napos helyeket, a beton helyett a füves területen végezve a napi mozgást. Egy valamiben kell igazán ügyelnie a mértékre: az eldobott labdát, botot ugyanolyan vehemenciával üldözi az eb, bármilyen hőmérsékleti körülmények között, és bármennyire is lóg a nyelve."

Hőtorlódás - hőguta

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában