Program

2023.10.05. 11:30

Jól kinőtte magát a bükkszentkereszti rendezvény, de a gomba maradt

A hagyományokhoz hűen a vendégek gombából készült ételkülönlegességeket kóstolhatnak, illetve gombász túrákon is részt vehetnek.

Nagy-Hankó Krisztina

Pillanatkép egy korábbi gombanapról

Fotó: ÉM

Idén is lesz Gombanap Bükkszentkereszten, immár 18-ik alkalommal rendezik meg a népszerű őszi eseményt. A szervezők család- és gyerekbarát programokkal, színvonalas koncertekkel, előadásokkal és helyi termelők kézműves vásárával készülnek, illetve a nagy múlttal rendelkező főzőverseny sem maradhat el október 7-én, szombaton a településen.

Akár már jubilálhatnának is

Az elindulása 20 évvel ezelőtt volt, azonban 2020-ban a világjárvány miatt maradt el a Gombanap, 2022-ben pedig az önkormányzat költségvetése nem tette lehetővé a szervezést. Idén viszont a vármegyei önkormányzat támogatásával lehetőség nyílt a település legnagyobb rendezvényének megtartására – mondta Solymosi Konrád, Bükkszentkereszt polgármestere. Mindig október első vagy második hétvégéjén van a rendezvény, hiszen ebben az időpontban már bőségesen el van látva a település és környéke gombával. Alapvetően az volt a cél, hogy hagyományt teremtsenek és hogy a helyi értékeket népszerűsítsék.

Bükkszentkereszt lakói gyűjtik és az év 365 napján eszik is a gombát – tette hozzá a polgármester. Valaki ledarálja, majd porként fogyasztja, valaki lefagyasztja és sokan szárítva használják a főzéshez. A gomba egy különleges, karakteres ízű élelmiszer, nem mindenki szereti az abból készült ételeket, szóval ez egy réteg rendezvény azoknak, akik szeretik a gombát – emelte ki a polgármester.

Nemcsak a gomba miatt

A rendezvény szakmai hátterét 18 éve a Miskolci Gombász Egyesület biztosítja. Előadásokat, foglalkozásokat tartanak és természetesen szakszerű gombavizsgálatot is. De nem mindenki a gomba miatt jön, hiszen a természet, az erdő közelsége is vonzó a látogatók számára. A program 9 órakor főzőversennyel kezdődik, majd 10 órától erdei túrák lesznek óránkénti indulással, szakavatott túravezetővel. 11 órától amatőr művészeti csoportok fellépése kezdődik, utána pedig Utcaszínház a Kuckó Művésztanyával. 

Solymosi Konrád Bükkszentkereszt polgármestere
Fotó: Bujdos Tibor

Délután lesz a faluolimpia, illetve a Sátoraljaújhelyi Mazsorettcsoport és a Nyékládházi Fúvószenekar is színpadra lép. A mulatós zene kedvelői Kocsis Janikával találkozhatnak. 17 óra után pedig a Gombanapról elmaradhatatlan Miskolci Illés Emlékzenekar ad koncertet. Negyed hétkor Zoltán Erika, majd az Ildi Rider zenél, az estét DJ Graffy& Cruise zárja a bükkszentkereszti szabadtéri színpadon. A gyermekeknek a rendezvény ideje alatt külön gyereksarok lesz és négy moderátor irányítja számukra a programokat.

Ez a legnagyobb rendezvényük

Az élő zenei koncert, azon belül is a helyi zenekarok meghívása a rendezvényeikre mindig elsődleges, kitűzött célja a bükkszentkereszti önkormányzatnak – hangsúlyozta Solymosi Konrád. Hozzátette: ebben pedig idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat is segít.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában