Világnap

2 órája

Kávé: ami nélkül lehet, de nem érdemes élni

Mindennapjaink része, sok ember számára rituális jelentősége van és már világnapja is, szeptember 29-én. Kávé: élénkít és feldob, átsegít a nap nehezebb szakaszain és pszichésen is pozitív hatást gyakorolhat. Utánajártunk, hogy ki miért szereti és milyen formában fogyasztja.

Galambos Eszter

Egy jó kávéra szinte mindig kaphatóak vagyunk

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Kávé Világnapot ünneplünk szeptember 29-én, vasárnap. Sok családban a mindennapok elengedhetetlen része a jó minőségű, frissen főzött kávé. A SAGE által kiadott sajtóközleményben tájékoztatnak arról, hogy nehéz idők ide, válság oda az emberek nem hajlandók lemondani erről az élvezeti cikkről.

kávé
Sokak szerint kávé nélkül a napot sem lehet elindítani
Fotó: Löffler Péter

2008-ban és 2009-ben, a gazdasági válság idején az éves, egy főre jutó kávéfogyasztás 2,6 és 2,5 kilogramm volt. A pandémia idején, 2021 és 2022 között pedig 2,7-2,9 kilogramm nőtt ez az érték. Felmérések szerint a magyar lakosság tizenöt évnél idősebb tagjainak hetven százaléka rendszeresen fogyaszt kávét

Kávé: mindent imád benne

Antal Miklós 52 éves pénzügyi szakember bevallása szerint igazi kávérajongó, régóta és rendszeresen fogyasztja. Imádja az ízét, az illatát és a színét is és mindent, ami a kávéról szól.

Volt régebben olyan gépem, ami magának darálta, most éppen kotyogósból iszom, mert ez nagyon erős kávét főz, amire nekem szükségem van. Az Arabica a kedvencem, reggel ezzel indítok és délután iszok még egyet a munkahelyemen ami további lendületet ad a naphoz. A délelőtti kávézásnak van egy szertartás jellege is, tulajdonképpen az ébredési rituálé egy részeként. Kettőt iszok tehát egy nap de azt erősen, általában tejjel és mézzel iszom. Szívesen kipróbálom a különböző ízesítésűeket vaníliást, mogyorósat akár a málnásat is de van olyan, hogy én magam teszek bele egy kis fahéjat, hogy feldobja az ízélményt.

Legnépszerűbb az Arabica

A legnépszerűbb fajták közé itthon a 100% Arabica tartozik. Ez a kávéfajta eredetileg Afrikából, Etiópiából származik. Az első írásos emlék 1737-ben keletkezett az ilyen kávébabból készített italról. Az Arabicát egy teljes évszázaddal korábban fedezték fel, mint a magyar piacon szintén megtalálható Robustát. Azonban míg az Arabica illatos, ízekkel teli aromával rendelkezik, addig a Robusta kissé fanyarabbnak, keserűbbnek hat, de a kávé erejét adja.

Este is ihat, mégis tud aludni

Szabó Krisztina 42 éves tanárnő, sok éven keresztül nem kávézott, csak néha otthon az instant verziót illetve a három az egyben, kettő az egyben kávékat itta, majd egy munkahelyváltásnak köszönhetően ez megváltozott.

Ez előző munkahelyen főzték mindig a kávét a klasszikus kávéfőzőn és egy idő után rászoktam illetve a kapszulás kávéfőző is volt és ott a cafe latte lett az egyik kedvencem. A latte ez egy remek, jó ízű tejeskávé amit nagyon szeretek, cukor nélkül iszom. A mostani munkahelyen az automatából akár minden nap ihatom ezt a fajta italt. Az én vérnyomásomat tapasztalataimat nem befolyásolja a kávé viszont pszichésen mindenképpen hat rám élénkít és jókedvre derít. Az íze kedvéért képes vagyok este hétkor is meginni egy egyet és ennek ellenére ugyanúgy alszom. Egy nap három és hat között fogyasztok, attól függően, hogy dolgozom vagy otthon vagyok. A fogyókúrám alatt desszertként fogyasztottam, természetesen cukor nélkül.

Van aki klasszikusan szereti

Hidvégi Imréné 70 éves nyugdíjas a klasszikus ízek rajongója, de abból egyszerre kettőt is megiszik reggelenként. A lefőzött italt porral hígítja és két cukorral issza. Háromszor vagy négyszer iszik egy nap, ami a reggeli duplázást számítva ez öt adagot jelent. Elmondása szerint a vérnyomása és a pulzusa még így is nagyon alacsony.

Hideg kávé, finom is, erős is

A cold brew, vagyis a hideg kávé lett az új divat. Elkészítésekor a durvára őrölt kávét hideg vízre öntik és legalább tizenkét órán keresztül állni hagyják. A hosszú áztatási folyamatnak köszönhetően a koffeinnek is van ideje alaposan kiázni, így a cold brew koffeintartalma másfél vagy kétszere is a lehet a filterkávéénak. Meglepő módon így elkészült ital, vagy hideg főzet egyáltalán nem keserű, sokkal inkább virágos és gyümölcsös ízvilága van. A cold brew-t nagyon könnyű összetéveszteni a jegeskávéval. Bár mindkettőt hidegen szolgálják fel, elkészítési módjukban jelentősen különböznek. A hagyományos jegeskávé esetében a megfőzött, forró kávét lehűtik és a jégkockára öntik, míg a cold brew-nál már maga a kávé áztatása hideg vízben történik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában