Találkozó

2024.06.28. 14:00

A Kárpát-medence vállalkozói megosztják egymással tapasztalataikat -képekkel

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 9. alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozóját Mezőkövesden.

Boon.hu

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A találkozóra idén is közel kétszáz vállalkozó érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. A négy napos konferencián értékes és hasznos előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt a vállalkozók. A találkozó a személyes kapcsolatok építésére és tapasztalatcserére is kiválóan alkalmas.

A magyar gazdaság újra növekedési pályán van

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője beszédében ismertette, hogy a magyar gazdaság milyen nehézségekkel nézett szembe az elmúlt években a járványhelyzet és a háború következtében. Kiemelte, hogy a nehézségek ellenére pozitív, hogy az infláció négy százalék alá csökkent, ami hatalmas teljesítmény, illetve a hitelminősítők a legnehezebb években sem értékelték le Magyarországot, ami azt jelenti, hogy bíznak a magyar gazdaságban és a magyar kormányban. A legnagyobb feladat, hogy a gazdaság visszaálljon a növekedési pályára, ezzel megalapozva az ország gazdasági jövőjét, ez már idén elkezdődött. Évente 4-5 százalékos növekedéssel újra elérhetjük azt a szintet, ami a járványhelyzet és a háború előtt volt.

Boldogulni a szülőföldön

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta építi a Kárpát-medencei magyar vállalkozók közösségét. Programjaikkal több mint 3000 vállalkozót értek már el – ismertette köszöntőjében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozója beépült a külhoni magyar vállalkozások életébe, vagyis a külhoni közösségépítés iránt elkötelezettnek tekinthető magyar cégek aránya jelentős. 

A mentorprogramjaik mentorait a személyes elkötelezettség, a külhoni magyarság iránti felelősség vezérli. Nagyon fontos, hogy olyan vállalkozások is bekerültek ebbe a közösségbe, amelyeket korábban nem sikerült más programokkal megszólítani. A program fontos célkitűzése a szülőföldön maradás és boldogulás – a hangsúlyozta az államtitkár.

A nemzeti összetartozás élményét is erősíti

– A vállalkozásoknak először célokra van szükségük. Reális, elérhető célokra. A célok meghatározása után következik a megfelelő források felkutatása, a mentorprogram ebben is segítséget nyújt. 

A magyar vállalkozók, akik tudnak élni az uniós, anyaországbeli és magyar nemzeti forrásokkal és megfelelő kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, azok helyzeti előnyben vannak – emelte ki.

Potápi Árpád János elmondta továbbá, hogy a magyar nyelvvel és kultúrával, a megfelelő vállalkozási ismeretekkel egy vállalkozó a térség nyolc országában tud érvényesülni. 

Az utódállamok nyelvének és kultúrájának ismerte pedig ehhez további lehetőségeket ad. A legtöbb jelen levő vállalkozó magyar állampolgár is és Magyarországon is van vállalkozása.

– Előadókkal együtt közel kétszáz fő vesz részt a találkozón. Van aki minden találkozón részt vett, van aki először érkezett. Az esemény fontos szerepet tölt be a nemzeti összetartozás élményének erősítésében is – zárta szavait a megnyitón az államtitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!