Turizmus

2024.06.25. 07:00

Erre számítanak a szállásadók az idei szezonban

Hatalmas erővel robbant be a nyár. Megkérdeztük a szakértőt, hogyan állnak a foglalások vármegyénkben, milyen szezonra számíthatnak a szállásadók, és valóban erősödik-e a turizmus régiónkban.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

– A COVID-járvány hatására jelentős változások történtek a foglalási szokásokban. Ma már ritkán tapasztalható, hogy az utazni vágyók hónapokkal előre lefoglalják a szállásukat. Ehelyett a foglalások általában egy-két héttel az érkezési dátum előtt történnek. A szálláshelyek végül mégis szép foglaltsággal zárják a szezont – ismertette a szállásfoglalási trendeket Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Osztályának elnöke.

A szállodák a legkelendőbbek

A szállásadók tapasztalatai szerint a vendégek továbbra is előnyben részesítik a minőségi szállodákat, mert szeretik a kényelmet, és egy szállodában komplett szolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint például reggeli, félpanziós ellátás, parkolóhely, wellness, fitnesz és masszázs szolgáltatások. Emellett népszerűek az apartmanházak, és egyre többen választják a kempingeket is, ahová lakókocsival vagy sátorral érkezhetnek. 

Bágyi Péter

Érdekesség, és szintén a COVID-járvány után lett jellemző, hogy egyre többen kedvelik és keresik a természetközeli élményeket – válaszolta arra a kérdésre, hogy melyek a legkelendőbb szállások vármegyénkben.

A foglalások száma még nem érte el a tavalyit

A szakember azt is elmondta, hogy a tavalyi év azonos időszakában már több foglalás volt a szálláshelyeken, mint jelenleg. Ennek ellenére előreláthatólag egy jó időjárású és szép nyár várható, ami bizakodással tölti el a szállásadókat. Reményeik szerint régiónkban magas foglalási statisztikával tudnak majd a szálláshelyek üzemelni a nyári szezonban.

A fesztiválok élénkítik a foglalási kedvet

A boon.hu kérdésére, miszerint a régió egyre ismertebb fesztiváljai hatással vannak-e a foglalásokra, Bágyi Péter ezt válaszolta:

– A régióban megrendezett fesztiválok jelentős vendégforgalmat generálnak. A Tolcsvai Borfesztivál és a Zempléni Fesztivál például rengeteg vendéget vonz az ország más részeiről, de példaként említhető a Szerencsi Artúr Napok is, amelynek idején jellemzően telt házasak a szállások.

Érdemes korábban és közvetlenül a szállásadónál foglalni

A szálláskeresők számára javasolta, hogy a kiemelt időszakokra minden esetben, de egyébként is célszerű előre foglalni a vendégeknek.

Ajánlom, hogy a vendégek közvetlenül a szálláshelynél foglaljanak, mivel így nemcsak kedvezményes árat, hanem akár extra ajándékokat is kaphatnak, mint például üdvözlő ital vagy díjmentes parkolás. Érdemes minél előbb foglalni, hiszen annál kedvezőbb áron vehetők igénybe a szolgáltatások. 

Kiemelte továbbá, hogy a régió szálláshelyeinek többsége SZÉP kártya elfogadóhely, így ezzel is előszeretettel élnek az ideutazók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában