boon.hu video

2 órája

A Tokaj-hegyaljai polgármesterek összeadták a borbavalót - képek, videó

Tizenegy éve tartják a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borának szőlőátadási ceremóniáját, amelyet idén szombaton rendeztek meg Tokajban. A szőlő-összeadási ceremónia a térség összefogását és együttműködését jelképezi.

Gárdonyi Edina

Szőlő-összeadási ceremónia a Fesztiválkatlanban Tokajban

Fotó: Vajda János

A Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napokon a szőlő-összeadási ceremónia keretében 27 település polgármesterei egyenként 2-2 mázsa szőlőt és 20-20 kiló aszúszemet adtak össze, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. két bort készíthessen belőlük: egy száraz vagy késői szüretelésű édes furmintot és egy 5 puttonyos aszút. 

Szőlő-összeadási ceremónia
Szőlő-összeadási ceremónia a Fesztiválkatlanban Tokajban.
Fotó: Vajda János

Az elkészült bort a polgármesterek 2025-ben, a május végi Tokaji Borok Fesztiválján kapják meg.

Tokaj-hegyalja összetartozását szimbolizálja a szőlő-összeadási ceremónia

A szüreti menetet tárogatószó fogadta, majd mazsorettek és fúvószenekarok teremtették meg a ceremónia hangulatát. A Fesztiválkatlan színpadára először a borlovagok vonultak fel, majd a Tokaj-hegyaljai polgármesterek követték őket. A kisbíró ünnepélyesen kihirdette a Polgármesteri Bor összeadásának ceremóniáját, Posta György, Tokaj polgármestere pedig köszöntötte a megjelenteket. A polgármester kiemelte, hogy a szőlő-összeadási ceremónia egyedülálló a világon, hiszen sehol máshol nincs példa arra, hogy egy borvidék valamennyi polgármestere így működjön együtt. Külön köszöntötte azt a nyolc polgármestert, akik első alkalommal vettek részt az eseményen.

Szőlőkoszorú és kötözőleányok

A hagyományőrzés jegyében a ceremónián a múlt szüreti szokásaira is emlékeztek. Egykor, amikor a szüret befejeződött, a szőlőkoszorút bemutatták, és hogy a következő évben is jó legyen a termés, a kötözőleányok szalagot kötöttek a gazda kezére. Ezt a hagyományt idézték fel azzal, hogy Partha Satpathy, India nagykövetének kezére szalagot kötöttek, aki az esemény díszvendége volt. Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is beszédet mondott, kiemelve a borvidék erős együttműködési hagyományait. Emlékeztetett, hogy már 1570-ben is közösen dolgoztak a hegyaljai borászok, és hangsúlyozta, hogy az új generációk kötelessége továbbvinni ezt a szellemi és materiális együttműködést, amelynek szimbóluma a szőlő és a bor. A polgármesterek közötti együttműködés példaértékű, amely erősíti a térség sikerét.

A tokaji bor a történelem és kultúra része

Két éve Hajdúszoboszló is hozzájárul szőlővel a Polgármesterek Borához, noha nem Tokaj-hegyaljai település. Kovács Gergely, Hajdúszoboszló alpolgármestere elmondta, hogy a két város kapcsolata két éve kezdődött, és büszkeség számára, hogy Hajdúszoboszló a szerény szőlőjével hozzájárulhatnak ehhez a különleges borhoz. Reményét fejezte ki, hogy a két város és a régiók közötti együttműködés hosszú távon is fennmarad.

Tokaj-Hegyaljáért dolgoznak

Dr. Koncz Zsófia, családokért felelős államtitkár aki a térség országgyűlési képviselője is, beszédében hangsúlyozta a szüreti felvonulás hagyományának jelentőségét, amelyet immár 92. alkalommal rendeztek meg. A polgármesterek összefogása egyértelmű üzenetet hordoz, azt, hogy Tokaj-hegyalja akkor lehet sikeres, ha közösen gondolkodnak és cselekszenek. Az államtitkár rámutatott arra is, hogy a gazdák számára nem volt könnyű az év a meleg időjárás miatt, de ez a nap arra is alkalom, hogy megköszönjék azok munkáját, akik a szőlőültetvényeken dolgoznak és a világszerte ismert tokaji borokat készítik. Dr. Koncz Zsófia kitért a térség fejlesztéseire is, amelyek az elmúlt időszakban történtek, és amelyek tovább erősítik Tokaj-hegyalja turisztikai jelentőségét. A cél, hogy tokaji régió Magyarország harmadik leglátogatottabb turisztikai célpontjává váljon. 

Végül összeöntötték a szőlőt

Partha Satpathy, India nagykövete több napja vendég Tokaj-Hegyalján, és háláját fejezte ki, hogy megismerhette a tokaji borokat. Beszédében párhuzamot vont India és Tokaj-hegyalja között, kiemelve, hogy Indiában 28 állam él békében egymás mellett, úgy, ahogy a Tokaj-hegyaljai települések is összefognak. Az indiai nagykövet egy dallal köszönte meg a meghívást.  mielőtt a polgármesterek végül összeöntötték a szőlőt. A Grand Tokaj képviseletében Balassa István átvette az összeöntött szőlőt, és elmondta: 

Minden fürt és minden szem megfelel a követelményeknek.

 Büszkék arra, hogy immár huszonnégy éve készítik el a Polgármesterek Borát.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában