Nagy a baj!

2024.07.25. 07:00

Biztató kezdet után oda a kukoricatermés? Milliárdos kár érheti a gazdákat

Az elmúlt hetek forrósága nemcsak az embereket, hanem a mezőgazdaságot is megviselte. A hőség virágzás közben érte a kukoricát, a sokkhatás következménye a biztató kezdet után rossz kukoricatermés lehet.

Gárdonyi Edina

Látványosan megviseli a kukoricatáblákat a forró, száraz, aszályos időjárás

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt hetekben országosan százmilliárdos nagyságrendű kárt okozott a növénytermesztőknek az extrém forróság. A termelők a 2022-es történelmi aszály következményeit vizionálják – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Napról napra csökken a hozam

A kukorica hozama ilyen időjárási körülmények között napról napra csökken, holott két-három héttel ezelőtt még akár rekordterméssel kecsegtetett, köszönhetően a bőséges májusi csapadéknak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa.

Országosan százmilliárdos a kár

A tanácsos azt is elmondta, hogy a beadott támogatási kérelmek alapján idén a kukorica vetésterülete 874 ezer hektár, az elmúlt két hétben a jelenlegi, tonnánkénti 65-70 ezer forintárakkal számolva közel 120 milliárd forint bevétel „égett el” a kukoricaföldeken, és vannak szakértők, akik szerint termelők kára a 200 milliárd forintot is meghaladja majd.

Vármegyénkben sem biztató a helyzet

Az elmúlt idők forrósága és eső nélküli időszaka vármegyénkben is megviselte a kukoricaföldeket – válaszolta portálunk megkeresésére Taskó József, az agrárkamara vármegyei elnöke. Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy egyes területeken elszáradt, más területeken még szépnek tűnik a kukorica, ezt felelte:

Talajfüggő a kukoricaföldek állapota. A rosszabb vízgazdálkodású területeken hamarabb felsül, megsül a kukorica. Ahol jobb vízgazdálkodású, jobb minőségű, mélyebb fekvésű a talaj, más a talajszerkezet, ott esetleg tovább nő és tovább fogja bírni a termés.

Amilyen jól indult a tavaszi időszak a kukoricának, sajnos most úgy tűnik, hogy nem számíthatunk jó termésre

 – zárta szavait az elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!