Várakozás

2024.08.11. 11:30

Vihar előtti csend a miskolci ingatlanpiacon. Robbanhat!

Gyakran láthatunk „lufiárakat”, amikor az eladók túlárazzák az ingatlanjaikat. Az kétségtelen, hogy egyre több szereplő jelenik meg az ingatlanpiacon, de a tapasztalatok szerint Miskolcon csak 3-6 hónap múlva - vagy még később - jelenik meg érezhető módon az országos ingatlanár-emelkedés „hulláma”.

Édes Richárd

Magán és panellakások - A fotó illusztráció

Fotó: Bujdos Tibor

Demeter Tibort, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezető-tulajdonosát kérdeztük arról, mennyire nyilvánul meg ez a „felívelő tendencia” Miskolcon. 

Az ingatlanválság a 2023-as év közepén volt mélyponton, azóta valamelyest elindult felfelé.

Miskolcon az ingatlanárak emelkedésének jeleit számottevően még nem tapasztaljuk. Az ár először mindig a gazdaságilag fejlett régiókban robban látványosan. Debrecenben, a Dunántúlon és Budapest vonzáskörzetében

 - jellemezte a miskolci ingatlanpiac helyzetét Demeter Tibor.

borangolas_sajtaj014
Demeter Tibor
Forrás: BOON

Az ingatlanszakértő szerint borítékolható, hogy mindenképpen magasabbra fognak ugrani az árak, mint minden régióban, ennek léptéke azonban kérdéses. Pontos összeget a miskolci ingatlanárak növekedéséről legfeljebb egy év múlva lehet majd mondani, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból fog kiderülni. 

Mit jelent a vihar előtti csend az ingatlanpiacon? 

Amikor a tóba bedobunk egy követ, akkor onnan hullámok áradnak szét a tó valamennyi irányába. És kell egy kis idő, amíg ezek a hullámok elérnek a partra. Demeter Tibor szerint hasonló a helyzet az ország központi régióiban emelkedő ingatlanárakkal – idő kell ahhoz, hogy ezek a hatások eljussanak Miskolcra. 

A hullámok ereje mindig azon múlik, aktuálisan milyenek a gazdasági mutatók, a gazdasági folyamatok. 

Az ingatlanpiaci árakat a kereslet-kínálat mozgatja. Mindig az a kérdés, hogy a magasra ugró árakra lesz- e fizetőképes kereslet Miskolcon

 - mondta a Demeter Ingatlanközpont ügyvezető tulajdonosa. - Nálunk alacsonyabb az átlagjövedelem, a lakhatás, az albérletek ára viszont olcsóbb, mint a fővárosban vagy Debrecenben.”

Az ingatlanpiaci árak változásakor a szakembereknek mindig figyelnie kell a banki kamatokat, az inflációt is, mert ezek mind-mind befolyásolják a lakásvásárlási kedvet. Az ország „gazdagabb régióiban” az emberek általában több megtakarítással rendelkeznek, nagyobb összeget tudnak ingatlanvásárlásra fordítani. 

„Lufiárak” bonyolítják a helyzetet, ezek idővel kipukkannak

A miskolciak fizetőképessége jelentősen befolyásolja az emelkedő ingatlanárak nagyságát.

Országosan tényleg több vevő jelenik meg az ingatlanpiacon. Viszont ennek hatására mindenki emelni akarja az eladó ingatlanja árát, és így idővel lufiárak jelennek meg. Az árak jelentős részét az eladó, a magánszféra találja ki, és az emberek gyakran túlárazzák az ingatlanjaikat

 - hívta fel a figyelmet egy problémára a Demeter Ingatlanközpont ügyvezető tulajdonosa. 

Aztán idővel az érdeklődők száma a túlárazás miatt csökken. Történik egy visszarendeződés, megint alacsonyabbak lesznek az árak. Az viszont Demeter Tibor szerint borítékolható, hogy a csökkenő ár nem fog a jelenlegi alá menni. 

Az ingatan eladásakor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, hogy ne legyen se alá-, sem fölé árazás, és az árképzés a realitások talajén maradjon

 – emelte ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!