Nem emelkedtek

2 órája

Vármegyénkben alacsonyak az ingatlanpiaci árak

Idén nagy áremelkedés nem tapasztalható a miskolci ingatlanpiacon - az év elejéhez képest minimális 10 százalékos emelkedés figyelhető meg. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest az inflációs emelkedés szintjének felel meg.

Boon.hu

Magán és panellakások - A fotó illusztráció

Fotó: Bujdos Tibor

Ingatlanpiaci szempontból Miskolc kicsit hátrányos helyzetben van Debrecenhez vagy Nyíregyházához képest - tudtunk meg Tolnai Szilveszter ingatlan szakembertől. Ha viszonyítunk, akkor Debrecenben és Egerben például jóval magasabbak az árak a miskolciaknál, de Nyíregyházán is többet kell fizetnünk egy ingatlanért.

A szakember szerint az egyik oka ennek, hogy a nagyobb beruházások, cégek inkább Budapesten és környékén telepednek le, de vidéki célpont esetén is kevésbé választják vármegyeszékhelyünket. Ennek több oka van, de legfőbb indoknak a szűkösebb ipari park és szolgáltatási kínálatot szokták megjelölni az ezzel foglalkozó szakértők.

– Miskolcon jelenleg nagyon alacsonyak az árak, ettől „lejjebb" már nem lesznek – nyilatkozta az ingatlan szakértő. Ha valaki ma befektetés céljából - leginkább bérbeadási céllal - szeretne ingatlant vásárolni Miskolcon, akkor viszonylag olcsón tudja ezt megtenni.

Kevés az új építésű ingatlan

A konkrét számadatok kapcsán elmondta, Miskolcon és vonzáskörzetében egy új építésű ingatlant, a kivitelezés minőségi és műszaki összetevőitől függően átlagosan 1 millió forint körüli négyzetméter áron kínálnak, ami a tavalyi, kínálati árakhoz képest több mint 10 százalékos emelkedést mutat.

Az emelkedő új lakás árak a használt ingatlanok esetén is árfelhajtó hatással van. Persze a piacon mindig van egy-egy felfelé vagy lefelé mutató, kirívó kínálati ár is, de ez sokszor csak marketing célokat szolgál, vagy valamilyen különlegességet próbál beárazni a forgalmazó a szakember szerint.

Ehhez képest a használt panellakások 200-250 ezer forint négyzetméter áron vannak. Így jelenleg 20-25 millió forint körül lehet megvásárolni egy panellakást, míg egy új építésű ingatlan 50 millió forint felett vásárolható meg.

– Az elmúlt egy-két évben a stagnálás azért következett be, mert az ingatlanárak reál értéken csökkenő tendenciát mutattak, de ezt előbb-utóbb kompenzálja a piac – magyarázta az ingatlanszakértő.

A lakások eladása és kiadása tekintetében is stagnálás tapasztalható. A vidéki családi házak, amelyek jó része korszerűtlen, több generációt kiszolgáló ingatlannak épültek gyakorlatilag eladhatatlanok. Jellemzően túlkínálat van belőlük, és csak jelentősen a kínálati árak alatt vagy úgy sem lehet értékesíteni ezeket.

– Gyakorlatilag teljesen megszűnt az a vevőkör, ami ilyen típusú ingatlanok után érdeklődik – tette hozzá az ingatlanszakértő.

Vidéki, kertes házak eladása nehézkes

Tolnai Szilveszter kitért arra is, hogy nagycsaládosok sem vásárolnak már régi típusú ingatlanokat, mert nem éri meg számukra. A fiatalok, ha szeretnének minimum három gyermeket, nem használt ingatlanokban gondolkodnak. Számukra sokkal kedvezőbb a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) támogatással élni.

A jobb állapotban lévő vidéki ingatlanok ára viszont jellemzően magas, 30-40 millió forint. Sajnos ezeket az ingatlanokat nagyon nehéz értékesíteni, így az eladó arra kényszerül, hogy alacsonyabb áron kössön szerződést, amennyiben nem szeretne várni az értékesítéssel. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan kérnek segítséget, főként a vidéki házak eladása tekintetében, mert különben évekig üresen állna.

A kereslet és kínálat tekintetében sokkal több a kínáló, mint az ingatlant kereső, így túlkínálati piac jellemző vármegyénkben. Az utóbbi időszakban megfigyelhető egy elvándorlás is Miskolcról, ez is hatással van az ingatlanpiac helyzetére, tudtuk meg Tolnai Szilveszter ingatlan szakembertől.

A használt és felújított ingatlanok esetében sokszor problémát okoz az a tény, hogy a telekkönyvi nyilvántartásban nem szerepelnek az utólagos bővítések (terasz bővítés, garázs, melléképület kialakítása), így hitelfelvétel és CSOK támogatás igénybevételére nem is alkalmas az ingatlan. Sokszor, jogszabályi korlátok miatt utólagosan nem is pótolható ezen épületrészek, önálló kiszolgáló épületek feltüntetése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában