Vármegyénkben

2024.10.11. 11:20

Már újrahasznosított növényolajból is gyártanak műanyag-alapanyagot

A BorsodChem, követve a fenntarthatósági stratégiájában foglalt körkörösség fókuszterület fenntartható, prémium termékportfólió kialakítására irányuló célkitűzését, folytatja a bio alapanyagokból készülő termékei fejlesztését.

Boon.hu

Kazincbarcikán figyelnek a környezetvédelemre Fotó: Vajda János

A saját kutatás-fejlesztési projektnek köszönhetően bővült termékportfóliója a nemrégiben nemzetközi ISCC PLUS tanúsítást is szerzett bio-alapú TPU termoplasztikus poliuretánnal. Ennek köszönhetően megújuló, növényi eredetű alapanyagot is fel tud használni a gyártó üzem a TPU bio-termék változatának előállításához. A zöld fejlesztési irányokat elősegítő technológiai folyamatok alkalmazásával, valamint azzal, hogy az MDI termékük fő alapanyagát, az anilint immár saját üzemükben, helyben állítják elő, a társaság újabb fontos lépéseket tett a fenntarthatósági törekvései teljesítésére. De a fentiekkel összefüggésben hogyan sikerülhet elérni a két kiemelt célt; 2030-ra 30 százalékkal csökkenteni a CO2-kibocsátást, valamint 2050-re elérni a nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást?

Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártójának fenntarthatósági törekvései között szerepel többek között az is, hogy a körkörös gazdasági átállás keretében fenntartható – bio-, valamint bio-cirkuláris - alapanyagokból készülő prémium termékkínálatot alakítson ki. Az új generációs paletta úttörői a bioalapú izocianátok és termoplasztikus poliuretán, amit a körkörös értéklánc követelményeinek megfelelve bio-cirkuláris alapanyagokból is, például a háztartásokban keletkező használt, környezetre veszélyes, de újrahasznosítható napraforgó-, pálma- és repceolajból elő tudnak állítani.

Az ISCC Plus tanúsítás megszerzése új utakat nyitott

Jelentős mérföldkő a vállalat életében, hogy a saját fejlesztésű termék piaci bevezetése részeként egy fontos nemzetközi tanúsítványt szerzett meg első ízben 2023-ban, melyet az idei évben sikeresen megújított. Az ISCC (International Sustainability Carbon Certification - Nemzetközi Fenntarthatósági és Szén-dioxid-kibocsátási Tanúsítvány) egy világszerte elismert, átlátható tanúsítási rendszer, mely egyrészt igazolja, hogy a BorsodChem termelési és értékesítési folyamatai megfelelnek az előírásoknak, másrészt lehetővé teszi a vállalat számára a teljes ellátási lánc mentén a termékei fenntartható anyagtartalmának igazolását.

De miért volt olyan fontos a tanúsítvány megszerzése? Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója így válaszolt a kérdésre: „Vevőink részéről igényként jelentkezett, hogy mi is kínáljunk független szervezet által minősített bio-MDI és bio-TDI termékeket. A tanúsításunk sikeresen megtörtént. A rendszerünk 2024. évi felülvizsgálata alkalmával tovább bővítettük a bio-termékeink körét, így a TPU termékcsaládunkra is kiterjesztettük az ISCC PLUS tanúsítványunkat. Ezzel külső fél által megerősítve igazoljuk a termékünk fenntartható anyagtartalmát a vevőink részére. Jelenleg világszerte összesen több mint 100 országban, mintegy 11 ezer vállalat rendelkezik ISCC és ISCC PLUS tanúsítvánnyal. Ehhez a népes táborhoz csatlakozott a BorsodChem is. Ez a tanúsítvány megerősíti, hogy termékeink és folyamataink megfelelnek a legmagasabb nemzetközi fenntarthatósági, minőségi és nyomon követhetőségi szabványoknak. Az ISCC Plus tanúsítvány is a fenntartható gyakorlatok előmozdítása és a működésünk környezeti hatásainak csökkentése iránti elkötelezettségünk bizonyítéka.”

Működési, gyártási és fenntarthatósági szemléletváltás

Az ISCC Plus rendszer igazolja a fenntartható anyagok nyomon követhetőségét a teljes értéklánc mentén. A fenntartható termékek előállításához felhasználható alapanyagok köre háromféle; bio (például elsődleges mezőgazdasági termékekből előállított alapanyagok), bio-cirkuláris (például használt sütőolaj, erdészeti maradékok, azaz hulladék megújuló anyagokból előállított anyagok), cirkuláris (például műanyag-hulladék, azaz nem megújuló termékek hulladékából visszanyert anyagok). A tanúsítás a teljes ellátási láncon végig ívelő, szigorúan szabályozott folyamat, amely megköveteli a fenntarthatósági követelményeknek való megfelelést, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, a takarékos víz- és földhasználatot, valamint a nyersanyagok felelős beszerzését. Fontos szempont, hogy mind a felhasznált fenntartható alapanyagok beszállítóinak, mind a termék további feldolgozóinak, valamint a vevőknek is rendelkezniük kell ISCC tanúsítvánnyal a nyomon követhetőség biztosítása érdekében. Ennek megvalósítása szoros együttműködést kíván meg a teljes értékláncon belül minden szereplőtől.

„A rendszer működtetése során is alapvetően az integrált irányítási rendszerünk szabályozásait kell követni. A működést pedig belső auditokon keresztül szükséges folyamatosan ellenőrizni, ezt a Fenntarthatósági Csoportunk végzi” – tette hozzá a vezérigazgató, aki a piaci igények kapcsán is megosztotta gondolatait. „Napjainkban egyre fokozódó elvárás a bio-, bio-cirkuláris és cirkuláris alapanyagok felhasználása a műanyagiparban. Ez csökkenti a keletkező hulladékok mennyiségét és biztosítja, hogy az ipari termelés során is mind nagyobb arányban a mezőgazdasági eredetű melléktermékek felhasználásával kiváltsuk a nem megújuló forrásból (például kőolajból) származó alapanyagokat. A fenntartható termékportfóliónk fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy azok megfeleljenek a legmagasabb fenntarthatósági szabványoknak, felelősségteljes forrásból származó anyagok felhasználásával készüljenek, így minimalizálva a környezeti hatásunkat. Célunk olyan termékek fejlesztése, amelyek nemcsak vásárlóink igényeit elégítik ki, hanem hozzájárulnak egy mindenki számára elérhető fenntarthatóbb jövőhöz is.”

A vállalat 2020-ban meghirdetett hosszú távú fenntarthatósági stratégiájának egyik kiemelt célja a nettó karbonsemlegesség elérése 2050-re. A szén-dioxid kibocsátásaik csökkentésére tett törekvésüket segíti többek között az is, hogy az izocianát gyártás egyik fő alapanyagát, az anilint a tavaly átadott új, IV-es telepük területén működő saját üzemük állítja elő. Az anilin-import mérséklésével jelentős karbonlábnyom csökkenést ért el a vállalat. Tehát a gyártási folyamatok tudatos és innovatív fejlesztése is a karbonsemlegesség felé vezető út indikátora. Ugyanezt a célt szolgálják a vállalat már meglévő és újonnan létesülő napelemparkjai által termelt saját zöldenergia révén a megújuló energia felhasználás arányának növelése, de az egyéb, megvalósított energiahatékonysági és -megtakarítási programjaik is. Ezek összességében egyre közelebb viszik a BorsodChemet a fenntarthatósági célkitűzéseik végső teljesítéséhez, amelynek két meghatározó mérföldköve a 2030-as és a 2050-es év. Előbbi időpontig a Scope 1-es és 2-es típusú CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentését irányozták elő, míg a végső célként viszont azt, hogy 2050-re elérjék a nettó karbonsemlegességet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában