Idén több lakástűz volt a vármegyében, mint tavaly

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét csak Pest vármegye, és Budapest előzi meg a lakástüzek tekintetében. 2024 első három negyedévében 473 lakástűz keletkezett vármegyénkben, 61-gyel több, mint 2023 első kilenc hónapjában.

Tűz az erkélyen - A fotó illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: sun ok

A legnagyobb tűz május 18-án Miskolc külterületén volt, ahol elektromos meghibásodás miatt gyulladt ki egy kétszáz négyzetméteres családi ház. A tűzben az épület teljes tetőszerkezete megrongálódott, így az ingatlan lakhatatlanná vált.

lakástűz,kigyulladt lakás
Lakástűzek. Idén több mint ezer négyzetméterrel több, csaknem ötezer-hatszáz négyzetméternyi épített terület égett le
Fotó: Aleksey Matrenin

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben 5 ember vesztette életét és 24 szenvedett sérülést. A tavalyi év hasonló időszakának esetei szintén 5 áldozatot, azonban több, összesen 30 sérültet követeltek.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng, elektromos meghibásodás és a fűtés miatt gyulladtak ki az épületek. 9 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A tűzzel érintett otthonok közül csak kettőben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az egyik ingatlanban, ahol használtak füstérzékelőt, a lakók tűzoltói beavatkozás nélkül el tudták fojtani a lángokat. A tűz csak egy négyzetméteren rongált meg néhány bútort, és sérülés sem történt.

A lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld. 

Szén-monoxid miatt 2024 első három negyedévében 39-szer hívták a tűzoltókat, héttel többször, mint egy évvel korábban. A tapasztalatok szerint egyre többen veszik komolyan a színtelen, szagtalan, mérgező gáz veszélyeit, és használnak szén-monoxid-érzékelőt az otthonukban. Az érintett ingatlanok közül kettőben nem használtak ilyen eszközt. A vármegyében idén 3 sérülés történt, haláleset nem következett be szén-monoxid miatt.

A tűzoltók az érintett lakásokban szinte kivétel nélkül kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség. A balesetek megelőzése érdekében célszerű minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköz vagy vízmelegítő közelében, a használati útmutatóban foglaltak szerint kell elhelyezni, és figyelni kell a szavatossági idejére.

További videóinkat ITT tudod megnézni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában