Elítélték

2 órája

Kilencvenmillió forintot tartalmazó pénzkazetta lett a lopás tárgya

Ítéletet hozott az Encsi Járásbíróság. 2019 áprilisában egy hejcei ingatlanból eltulajdonítottak kilencvenmillió forint készpénzt, amit egy pénzkazetta tartalmazott.

Boon.hu

A rögzítetlen pénzkazettát könnyedén elvitték a lakásból

Fotó: MW

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén pénzkazettát loptak. A bíróság által megállapított tényállás szerint az első- és másodrendű vádlott – az eljárás során fel nem derített, de a sértetti család anyagi helyzetét és lakóingatlanát jól ismerő személytől – tudomást szerzett arról, hogy a sértettek nagyobb összegű készpénzt tartanak otthonukban, továbbá a pénzkazetta pontos helyéről is volt információjuk. A vádlottak elhatározták, hogy az ingatlanba betörve azt megszerzik. Az ismeretlen társuktól származó „füles” alapján a betörés időpontját a család távollétének ismeretében választották meg. Amikor a sértettek egynapos kirándulásra indultak, a vádlottak sötétedést követően a házhoz mentek, ahol az elsőrendű vádlott átmászott a kerítésen, majd a bejárati ajtó egy részét betörte és a zárban hagyott kulcs segítségével bejutott az ingatlanba. Társa ezalatt a közelben várakozott gépkocsijával. Az elsőrendű vádlott kizárólag a fém pénzkazettát vette magához, mellyel sietősen távozott. A két vádlott és ismeretlen társuk a pénzt egymás között elosztotta.

pénzkazetta kilencvenmillió lopás Borsod
A család otthonában pénzkazetta volt, ebben tartotta kilencvenmillió forintját, ami lopás alapja lett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében
Fotó: Pixel-Shot

Elítélte a bíróság a pénzkazetta ellopóját

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat különösen nagy értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében találta bűnösnek, melyet a másodrendű vádlott bűnsegédként követett el. Az elsőrendű terheltet 8 év, míg társát 5 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 8, illetve 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapítva, hogy az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a harmadrendű vádlottat – bizonyítottság hiányában – felmentette a bűnsegédként elkövetett lopás bűntettének vádja alól. A büntetés kiszabása során súlyosító körülményként esett latba az első- és másodrendű vádlott büntetett előélete.

Az ítélet nem jogerős, az első- és másodrendű vádlott és védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, az ügyészség pedig három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére – tudta meg a boon.hu.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában