2013.02.10. 15:16
75-féle hurka versenyzett Tardon
Tard - Ismét a gasztronómiáé volt a főszerep a tardi faluházban, ahol szombaton rendezték meg a VII. Tardi Hurkafesztivált.
Tard - Ismét a gasztronómiáé volt a főszerep a tardi faluházban, ahol szombaton rendezték meg a VII. Tardi Hurkafesztivált.
Finom ételeket, házias ízeket, házi szalonnát, frissen sült házi hurkát, kolbászt, eredeti házi savanyúságokat és természetesen forralt bort ígértek a Tardi Hurkafesztivál szervezői az érdeklődőknek, akik természetesen most sem csalódtak.
Mint azt Csetneki László főszervezőtől megtudtuk, a reggel 9 órakor kezdődő eseményen 25 csapat sorakozott fel, akiknek háromféle hurka elkészítése volt a feladatuk, és persze az, hogy meggyőzzék a zsűrit arról: az övék minden tekintetben a legjobb. Csak érdekességként jegyezzük meg: a jelentkezők 3 kg főtt darált (fej, máj, hús) belsőséget, valamint 4,5 kg abáló lében vagy tiszta vízben főtt rizst kaptak tetszés szerinti arányban. A többi fűszert és egyéb kelléket (bél, pirított hagyma eszközök, stb.) minden jelentkező magának biztosította. A kész hurkát a csapatoknak kóstolójegy ellenében kóstoltatni kellett a közönséggel. Az értékelés feltétele 6 db kóstolójegy átadása volt a zsűri részére.
Szalonnából 46
De menjünk tovább! Szalonnából ugyanakkor 46, míg a savanyúságfélékből közel 20 féle "illette" magát a mesterszakácsok és a gasztronómiai szövetség sokat látott - és és ízlelt - szakemberi előtt.
- Alig tudott dönteni a zsűri! - fogalmazott Csetneki László, aki azt is elárulta, hogy a forralt bor készítő versenyen is tíz féle nedű versengett.
Az idő egyébként kegyes volt mind a versenyzőkre, mind az érdeklődőkre, hiszen "csak" dél körül kezdett szállingózni a hó és alig maradt a hőmérséklet fagypont alatt. Azoknak aztán, akiknek megtelt a hasuk különböző kulturális programokon, folklór műsorokon lazíthattak, majd a fesztivál után zenés, karaoké party várta a vendégeket a bogácsi Thermál Fürdőben. A jó hangulatról Anita, MC Bee Bee és Peti gondoskodott.
ÉM-JLI