Helyi közélet

2013.04.24. 19:07

Hasznos lehet, ha apa asztalos

Miskolc - Nem kell a tablóért sok pénzt kiadni, ha az osztályba ügyes kezű diákok is járnak.

Miskolc - Nem kell a tablóért sok pénzt kiadni, ha az osztályba ügyes kezű diákok is járnak.Rohammunkában készülnek a napokban a végzős középiskolások ballagási tablói. Sietni kell, hiszen a jövő héten a járókelők már a kirakatokban keresik majd a diákok és tanáraik fényképét. A tablókészítés azonban nem csak gond lehet, hanem közösségkovácsoló program, vagy izgalmas kihívás is.

Karikatúrákkal

Főleg a művészeti középiskolák végzősei vállalkoznak arra, hogy saját maguk készítsék el tablójukat. Így tettek a Gábor Áron Szakközépiskola 12. M osztályos tanulói is, akik díszműkovácsolást, szobrászatot és grafikát tanulnak. Nem is volt kérdés számukra, hogy maguk fognak hozzá a tablóhoz. Czakó Ádám, az osztály egyik szobrász diákja mesélte lapunknak, hogy a tabló keretét a kovácsok készítették, a grafikus lányok a betűket tervezik, készítik és festik a hátteret, a szobrászok pedig az egyéb díszítések elkészítésében segédkeznek. Rajztanáruk, Radics Márta is besegít, méghozzá a karikatúrák elkészítésében. Az osztály ugyanis olyan tablót szeretne, melyen a diákok és az osztályfőnök fotója mellett egy-egy róla készült nevetős vagy grimaszoló karikatúra is szerepel. Ádám azt mondja, ezzel teszik egyedivé és különlegessé a tablójukat, hiszen ilyet még nem láttak. Véleménye szerint sokkal jobb, ha az osztály maga készíti a tablót, mert akkor olyan lesz, amilyennek ők szeretnék. Igaz, egy kis vita adódott az elején, de aztán megegyeztek, és most már közös erővel állítják össze és szépítgetik az alkotást. És az sem mellékes, hogy így a tabló anyagárból, körülbelül 20 ezer forintból megvan.

Pontosan, precízen

A Zrínyi Ilona Gimnázium rajztagozatosai is úgy döntöttek, nem bízzák idegenre tablójuk elkészítését. Magda Tímea vállalta magára a nagy feladatot.

Kiderült, azért épp ő, mert édesapja asztalos, és így a tabló alapja az ő műhelyében készülhetett el. Tímea egyik osztálytársa segédkezett a tervezésben, majd jött az aprólékos, pontos és precíz munka. Tímea elmesélte: tablójuk különlegessége, hogy álló formátumú, a fotók ovális alakúak rajta, a díszítés pedig art deco stílusú. A tabló egy hétvége alatt elkészült, már látható is a főutca egyik kirakatában. Olyan, amilyennek a 12. A-sok megálmodták, és az ő költségeik sem voltak hatalmasak. Kijöttek 20 ezer forintból.

ÉM-HE


A mi ajándékunk

Május 2-án, 3-án és 4-én feltétlenül figyeljék az Észak-Magyarországot kedves olvasóink, ugyanis ezeken a napokon közöljük megyénk ballagó diákjainak a névsorát. Ez a mi ajándékunk a felnőtt kor küszöbére érkezett fiatalok számára és természetesen a szülők és a család számára is. Kívánunk minden ballagónak megható, emlékezetes ünnepséget, majd sikeres vizsgát, érettségit !

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában