Helyi közélet

2013.06.22. 19:46

Ha Lillafüred, akkor pisztráng!

Miskolc - Az alapanyag kiválasztása egy percig sem okozott fejtörést a Hotel Tókert Szálloda és Étterem vezetőjének.

Miskolc - Az alapanyag kiválasztása egy percig sem okozott fejtörést a Hotel Tókert Szálloda és Étterem vezetőjének.A mi kérésünk az volt: az olvasóinknak ajánlott finomság készüljön el egy negyedóra alatt. Vass Gábor, a lillafüredi létesítmény vezetője, valamint séfje, Pindur Tamás úgy gondolkodott: akkor már olyasmit kínáljanak, ami igazodik a hely szelleméhez.

– Itt vagyunk a Lillafüredi tó fölött, közel a pisztrángtelephez: legyen akkor az étlap választékából az Egész pisztráng vajas tésztában sütve.

Stopperral ugyan nem mértük az időt, s a fotózás miatt meg-megszakítottuk a folyamatot, bizton állíthatjuk: még a kevésbé gyakorlottak is bátran hozzáfoghatnak.

Egykettőre a sütőbe!

A készen kapható vajas tésztát kb. 4 milliméter vastagra nyújtjuk (valamivel nagyobbra, mint a hal kétszerese). (Ők is mirelitből dolgoznak, állítják, jó minőségű, nem érdemes vele bíbelődni.) Jó tanács: ne sajnáljuk a finomlisztet a gyúródeszkáról és a nyújtófáról, a lényeg, hogy ne lyukadjon ki, ne tapadjon le a tészta.

A konyhakész pisztrángot sózzuk, borsozzuk. Hasüregébe tehetünk különböző zöldfűszereket (pl. kakukkfüvet vagy rozmaringágat, esetleg gombát: a pisztráng olyan „tiszta ízű”, hogy sokféle házasítást kibír). Ezúttal csak némi halfűszert használtunk.

A fűszerezett halat belehajtogatjuk a tésztába, úgy, hogy kövesse a hal formáját. Egy alkalmas eszközzel pikkelymintázattal is díszíthetjük. Tepsibe helyezzük, és libatoll, vagy egy kis ecset segítségével megkenjük felvert tojássárgájával. A 200-220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a hal, a salátaleveleket összetépkedjük, répát reszelünk, és egy magas falú salátás tálban összekeverjük borecettel vagy frissen facsart citromlével, majd extra szűz olíva olajat csurgatunk rá. Póréhagymával feldíszítjük.

A megsült halat salátával körítve tálaljuk.

Pisztráng helyett bármilyen szálkamentes hallal elkészíthetjük. Jó tudni: a pisztrángtelepről beszerezett pisztráng vákuumcsomagolásban egy hétig friss marad a hűtő „normál” részében.

ÉM-SzK


Jó tanácsok

Pindur Tamás séftől, otthonra

  • A sütő légkeverős funkcióját inkább csak a (befedett edényben sülő) húsoknál alkalmazzuk: a tésztafélét kiszárítja.
  • Tévedés, hogy a pisztráng nagyon drága: a telepen kilója annyiért kapható, mint másutt a sertés szűzérme: érdemes kipróbálni néha!
  • A halat csak enyhén sózzuk, s ne túl hamar (5 perccel a felhasználás előtt elegendő).
  • Ha a fagyasztott hal kiengedésére nincs sok időnk, tegyük langyos vízbe, ne mikróba!
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában