2013.06.22. 19:46
Ha Lillafüred, akkor pisztráng!
Miskolc - Az alapanyag kiválasztása egy percig sem okozott fejtörést a Hotel Tókert Szálloda és Étterem vezetőjének.
Miskolc - Az alapanyag kiválasztása egy percig sem okozott fejtörést a Hotel Tókert Szálloda és Étterem vezetőjének.A mi kérésünk az volt: az olvasóinknak ajánlott finomság készüljön el egy negyedóra alatt. Vass Gábor, a lillafüredi létesítmény vezetője, valamint séfje, Pindur Tamás úgy gondolkodott: akkor már olyasmit kínáljanak, ami igazodik a hely szelleméhez.
– Itt vagyunk a Lillafüredi tó fölött, közel a pisztrángtelephez: legyen akkor az étlap választékából az Egész pisztráng vajas tésztában sütve.
Stopperral ugyan nem mértük az időt, s a fotózás miatt meg-megszakítottuk a folyamatot, bizton állíthatjuk: még a kevésbé gyakorlottak is bátran hozzáfoghatnak.
Egykettőre a sütőbe!
A készen kapható vajas tésztát kb. 4 milliméter vastagra nyújtjuk (valamivel nagyobbra, mint a hal kétszerese). (Ők is mirelitből dolgoznak, állítják, jó minőségű, nem érdemes vele bíbelődni.) Jó tanács: ne sajnáljuk a finomlisztet a gyúródeszkáról és a nyújtófáról, a lényeg, hogy ne lyukadjon ki, ne tapadjon le a tészta.
A konyhakész pisztrángot sózzuk, borsozzuk. Hasüregébe tehetünk különböző zöldfűszereket (pl. kakukkfüvet vagy rozmaringágat, esetleg gombát: a pisztráng olyan „tiszta ízű”, hogy sokféle házasítást kibír). Ezúttal csak némi halfűszert használtunk.
A fűszerezett halat belehajtogatjuk a tésztába, úgy, hogy kövesse a hal formáját. Egy alkalmas eszközzel pikkelymintázattal is díszíthetjük. Tepsibe helyezzük, és libatoll, vagy egy kis ecset segítségével megkenjük felvert tojássárgájával. A 200-220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a hal, a salátaleveleket összetépkedjük, répát reszelünk, és egy magas falú salátás tálban összekeverjük borecettel vagy frissen facsart citromlével, majd extra szűz olíva olajat csurgatunk rá. Póréhagymával feldíszítjük.
A megsült halat salátával körítve tálaljuk.
Pisztráng helyett bármilyen szálkamentes hallal elkészíthetjük. Jó tudni: a pisztrángtelepről beszerezett pisztráng vákuumcsomagolásban egy hétig friss marad a hűtő „normál” részében.
ÉM-SzK
Jó tanácsok
Pindur Tamás séftől, otthonra