Helyi közélet

2013.06.14. 16:19

Hol van a harmadik gyermek?

Miskolc - Az fiatalok elsősorban anyagi okok miatt nem vállalnak több gyermeket.

Miskolc - Az fiatalok elsősorban anyagi okok miatt nem vállalnak több gyermeket.

Tíz hónapos kislányát tologatja Miskolc főutcáján Huszárné Vass Katalin. Megtudjuk tőle, a kicsi az első gyermeke, és valószínűleg lesz majd kistestvére is, de az még nem biztos. Katalin ugyanis azt még nem tudja, hogy állnak majd pár év múlva anyagilag. Abban azonban biztos, hogy 4-5 gyermeket semmiképpen nem vállalna, mert szerinte az rendkívül nagy felelősség, sok munka, sok türelem, de az sem mindegy, hogy meg tud-e adni mindent gyermekeinek.

Félnek az anyák

Az egyik biztosító készített nemrég reprezentatív kutatást, melyből kiderül, a családalapítás előtt álló fiatalok leginkább attól félnek, hogy nem lesz elég pénzük gyermekük vagy gyermekeik felneveléséhez. Az eredmények szerint a kutatásban részt vevők 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57 százalék szeretne legalább egy babát, ötödük viszont egyáltalán nem tervez gyermeket a jövőben sem. A megyénkbeli statisztikai adatok is azt mutatják, hogy csökken a gyermekvállalási kedv. 1992-ben még 10 ezer 129 gyermek született Borsod-Abaúj-Zemplénben, 2012-ben viszont már csak 6 ezer 700.

Vajon mit gondol minderről egy nagycsaládos édesanya? Mi Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógust kérdeztük, akinek 7 gyermeke van. A legidősebb 28, a legfiatalabb 10 éves. Ő úgy fogalmazott:

– Az igaz, hogy több gyermek felnevelése anyagi gondot jelent és lemondást, de olyasmiről soha nem kellett lemondaniuk a gyermekeimnek, ami fontos volt. Az is igaz, hogy a taníttatás sokba kerül, de ha a gyerek olyan iskolába jár, ahol jó lehetőségek vannak például utazásra, művészeti képzésre, akkor a jó teljesítményéért ő is részesülhet mindabban, amiben a többi gyerek.

Judit hozzátette: természetes sokszor segítették őket a szülők és a rokonok, hiszen a nagycsaládnak szüksége van az összefogásra. Amikor a gyermekeket tervezték, akkor általában nem arra gondoltak, hogy milyen nehéz lesz, hanem arra, hogy ahol két gyerek elfér, ott elfér a harmadik is, és ahol elfér három, ott van helye a negyediknek is. Most azonban örömmel látja, hogy felnőtt gyermekei mennyire összetartanak, segítik egymást, számíthatnak egymásra.

Többet szeretnének

Földessy Judit szociálpolitikus, a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Központ igazgatója munkája során azt tapasztalja, hogy a szülők egzisztenciális problémák miatt nem vállalnak 1-2 gyermeknél többet. Mint mondta, a kutatások azt bizonyítják, hogy azok, akik 3-4 gyermeket terveznek, végül csak 1-2 babát szülnek. Megfigyelhető az is, hogy a gyermekek számának növekedésével arányosan a család anyagi helyzete csökken, tehát a nagycsaládosokat jobban fenyegeti a lecsúszás veszélye. Megyénkben pedig további probléma, hogy a fiatalok a munkahely hiány miatt elköltöznek innen, és azt az 1-2 gyermeket sem itt szülik meg, hanem a fővárosban, Nyugat-Dunántúlon vagy éppen külföldön.

- ÉM-HE -

Születések száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

1952: 14 618

1962: 12 175

1972: 12 398

1982: 10 897

1992: 10 129

2002: 7 773

2012: 6 700


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában