Helyi közélet

2013.07.15. 21:37

Megyénkben is van nyoma a Kakukázusi medvetalpnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Kaukázusi medvetalp veszélyességére az M1 Híradója hívta fel a figyelmet, ennek nyomán részletesen foglalkoztunk vele. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivataltól a napokban kaptunk választ arra a kérdésünkre: megyénkben találkoztak-e már ezzel a veszélyes gyomnövénnyel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Kaukázusi medvetalp veszélyességére az M1 Híradója hívta fel a figyelmet, ennek nyomán részletesen foglalkoztunk vele. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivataltól a napokban kaptunk választ arra a kérdésünkre: megyénkben találkoztak-e már ezzel a veszélyes gyomnövénnyel.„A Kaukázusi medvetalp Nyugat-Európában eléggé elterjedtnek számít, jelentős az előfordulása az Egyesült Királyságban, a Benelux-államokban, Németországban és a környező országok közül Ausztriában, Szlovákiában valamint Ukrajna Kárpátaljai részén is. Mivel az invazív (agresszívan terjedő) növények közé tartozik így mára már Magyarországon is több helyen előfordul. A növény a nedves folyó és patak völgyeket, ártereket kedveli, ezért magyarországi megjelenései is ilyen típusú területekhez kötődnek. Előfordul Szombathely térségében, Veszprém megyében Zirc térségében, a Cuha patak völgyében, Hévíz, Keszthely térségében, Százhalombatta környékén. Az ország keleti részében Szarvas környékéről, Tiszabecs ártéri területeiről számolnak be megjelenéséről. Az erős szlovákiai és kárpátaljai inváziós nyomás miatt nem véletlen, hogy megyénkben is több, mint egy évtizede megtalálható, szerencsére csak nyomokban és egyelőre nem okoz erős, nagy kiterjedésű fertőzést. Kisebb foltokban találták meg botanikus szakemberek Zemplénben, Mikóháza és Pálháza közelében (Rostalló és Málnás-völgy), valamint pontszerű fertőzésként 1-2 példánnyal megjelent a Tisza vonulatában Kesznyéten, Tiszaújváros térségében.

A megye szántóföldjein nem okoz gyomosító hatást, annál is inkább, mert nincs jelentős elterjedtsége és a rendszeresen művelt (szántott, gyomirtott) területeken nem is marad meg. Nem véletlen tehát, hogy még az „V. Országos yomfelvételezésben” (2007-2008) sem említik, mint megyénkben előforduló szántóföldi gyomnövényt.”

ÉM-SzK


Vigyázat!

A növény nedve erősen bőrirritatív, az UV-sugárzás ellenállóságot csökkenti és ezáltal komoly égési sérüléseket, hólyagosodást vált ki. Szembe kerülve látászavart, súlyosabb esetben vakságot is okozhat. Aki tehát ezen növény közelébe kerül és azt irtani akarja, mindenképpen viseljen védőruhát, védőálarcot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában