Helyi közélet

2013.11.10. 18:34

Nem tudják, mennyit adnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Még csak az értesítést kapták meg, az igényeket most mérik fel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Még csak az értesítést kapták meg, az igényeket most mérik fel.A tűzifaprogramban részt vevő települések közül az általunk megkérdezettek még nem tudják, mennyi fát adnak egy-egy családnak, de ennek igen egyszerű okai vannak.

Felmérések alapján

– Tavaly közel 400 családnak tudtunk tűzifát biztosítani – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – A kiválasztás elve az volt, hogy lehetőleg minden olyan család kapjon belőle, amely családtámogatási pénzben részesül. Azt tudjuk, hogy közel 7 millió forint értékben kaptunk fát, de még nem mértük fel az igényeket, ezzel még nem is késtünk el. Szeretnénk az idén is a tavalyihoz hasonló mértékben támogatni a cigándi rászoruló családokat.

– A felét kaptuk annak, mint amennyit kértünk – tudtuk meg Baracskai Lászlótól, Tarcal polgármesterétől. – Tavaly 150 köbmétert kaptunk, idén 200-at igényeltünk, de csupán 105 köbmétert kaptunk. Az egyetlen bajt abban látom ennél az akciónál, hogy sok család gondolkodik úgy, nem kell gondoskodni a tüzelőről, mert majd ad a pályázat után az önkormányzat. A rászorulóknak természetesen juttatunk ebből a mennyiségből, de szeretnénk olyanoknak is adni, akik nagyon nehéz helyzetben vannak ugyan, de azért év közben megpróbálnak magukon is segíteni.

– A törvény előírja, kik kaphatnak ebből a tűzifából – mondja Kovács József, Bodrogolaszi polgármestere. – Nagyjából 1,9 millió forint értékben kaptunk, jelenleg az igények felmérése folyik, illetve a bodrogolaszi lakosok november 15-ig nyújthatnak be kérelmet. Az elbírálás során a létminimum alatt élőknek, a nagycsaládosoknak és az egyedül élőknek igyekszünk fát biztosítani. Nyilván minél több igényt találunk jogosnak, egy-egy családnak ennek arányában kicsit kevesebb fa juthat.

400 fuvar

– 235 köbméter fára kaptunk pénzt, pedig a dupláját kértük, mert igény annyira van – mondja Dakos János, Karcsa polgármestere. – 600 család él a faluban, abból sok a rászoruló, ezért úgy döntöttünk, 400 családnak adunk egy-egy köbméter fát. Ezt – miután ebben a fűtési szezonban még egyszer nem lehet pályázni – csak úgy tudjuk megoldani, ha az önkormányzat vásárol még fát. Ez is megnöveli a költségeinket, arról nem is beszélve, hogy ha köbméterenként visszük ki a fát, az 400 fuvar. Ez pedig nem kevés üzemanyagköltséggel jár még akkor is, ha csak a településen belül mozog a kocsi. De ahogy szokták mondani, az önkormányzat azért van, hogy valahogy ezt is megoldja, hát meg fogjuk oldani.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában