Helyi közélet

2014.01.08. 11:21

Savanyodnak a cigándiak

Cigánd - A közmunkaprogram valódi hozadékának tekintik a beruházást.

Cigánd - A közmunkaprogram valódi hozadékának tekintik a beruházást.Savanyító üzemet avattak Cigándon a napokban. Önmagában sem jelentéktelen esemény ez a Bodrogköz első városának életében, de a helyiek egy fontos mérföldkőként élik meg az avatást.

Ha van hozadéka a közmunkának, akkor ez az – mondta az avatáson dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Sokan vonják kétségbe a közmunka létjogosultságát. Magam nem osztom a kétkedők álláspontját, hiszen itt, vidéken tapasztaljuk leginkább, mennyire elszoktunk attól, hogy magunk termeljük meg a javainkat. A mezőgazdasági munkaprogramnak többszörös a jótékony hatása, hiszen egyrészt visszaszokunk a gazdálkodáshoz, a földhöz, a napi kétkezi munkához, másrészt az így megtermelt növények, gyümölcsök helyben használhatók fel, nem kell a piacot járni ahhoz, hogy a közétkeztetésbe friss alapanyagok kerüljenek be. Amit azonban még ennél is fontosabbnak tartok, hogy ezek a közmunkaprogramok teret és lehetőséget biztosítanak arra, hogy valódi munkahelyek is létre jöjjenek. Ennek egyik ékes példája a cigándi savanyító megvalósulása is. A helyben megtermelt zöldségek mennyisége hozta meg az ötletet a savanyító üzem létrehozásához, amely újabb helyi munkahelyeket generált. Ezeket a munkahelyeket pedig olyan emberek alkalmazásával sikerült betölteni, akik részt vettek a közmunkaprogramban. És ez az, ami az igazi célja a közfoglalkoztatásnak, hogy esélyt teremtsen azoknak az embereknek a számára, akik ezekben a munkahelyínséges régiókban élnek, hogy először egy apró lépéssel beljebb kerüljenek a munkaerőpiacra, majd végül a közfoglalkoztatásból kikerülve valódi munkahelyre találjanak és ismét érezzék, a társadalomnak szüksége van rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában