2014.02.12. 12:18
Leves szerelmi bajokra
Encs - Melyik legény ne nősülne be olyan családba, ahol még a levest is borral főzik?
Encs - Melyik legény ne nősülne be olyan családba, ahol még a levest is borral főzik?Az abaúji legény- vagy leányfogó leves biztos recept, ha valaki a párjára szeretne rátalálni. Lassan itt a jó idő, elő a bográccsal, kápráztassuk el vendégeinket a különleges levessel! A siker garantált. Melyik legény ne nősülne be olyan családba, ahol még a levest is borral főzik? (A lányok pedig a kolbász miatt szeretik...)
A receptet Kércsi Tibor árulta el lapunknak.
Abaúji legény- vagy leányfogó leves
Hozzávalók: (10 személyre)
Főzzük, kavarjuk
Elkészítése: A vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a vékony csíkokra (vagy kis kockákra) felszeletelt pulykahúst, és fehérre dinszteljük a hagymával. Pár perc múlva hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldségeket (répa, gyökér, zeller, karalábé). Enyhén sózzuk (delikát), beleteszünk 2 db húsleveskockát, felengedjük vízzel, ha felforrt beletesszük a csipetketésztát, a gombát, kb. 25-30 cm kolbászt és 1-2 db közepes vöröshagymát, lassú tűzön készre főzzük. Közben fűszerezzük tárkonnyal, fehér őrölt borssal, sóval. Felöntjük a tejszínnel,( tejföllel) hőkiegyenlítést végezve, hozzákeverjük a mustárt és fehérborral (tárkonyecettel) érjük el a savanykás ízhatást (tetszés szerint). Kiforraljuk és tálaljuk a legénynek! Biztos a siker.
Készíthetjük füstölt csülök főzőlevével is a levesünket, ekkor nem kell bele kolbász. A füstölt csülköt bő vízben, 1-2 fej hagymával kb. 2 órán keresztül puhára főzzük. A főzőlevet használjuk legényfogó leveshez (víz helyett ezzel hígítjuk, a többi hozzávaló ugyanaz). A puhára főtt csülköt kicsontozzuk, felszeleteljük és foszlós, fehér kenyérrel, nyáron kovászos uborkával, télen ecetes almapaprikával, savanyúsággal fogyasztjuk.
ÉM-HE