2015.07.19. 18:42
Muszaka, paella, gelato – engedjünk a csábításnak!
Budapest, Miskolc - Ezeket az ételeket mindenképp meg kell kóstolni a tengerparti nyaraláson!
Budapest, Miskolc - Ezeket az ételeket mindenképp meg kell kóstolni a tengerparti nyaraláson!
A görög konyha igen egészséges, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha és birkahúsból készülnek és legtöbbször grillezett formában (gyros), vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalukra görög salátával, hivatalos nevén a horiatiki-vel.
Kóstoljunk helyi ízeket
Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát, a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütött rakott padlizsánt, a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.
Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatóak a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.
Spanyolországban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.
Ahány ház, annyiféle a konyha
Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró ízletes előétel falatkákat, az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel és kolbásszal (chorizo).
Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel, vagy sáfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik.
A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olivaolajos, ecetes zöldségleves, a gazpacho. Bátran ajánlhatóak a babételeik is és a sültjeikben sem fog senki csalódni.
Desszertként a két legismertebb fogás a flan, apró cseréptálkában felszolgált karamellizált cukros-vaníliás puding, valamint fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.
Görög saláta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A zöldségeket felaprítjuk, majd összekeverjük az olajbogyóval és rácsepegtetünk olívaolajat. A fetasajtot felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben hagyjuk összeérni.
Az olasz dolce vita tésztái és pizzái
Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű. Az olaszok mottója a dolce vita, azaz együnk, igyunk, szeressünk, élvezzük az életet. Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi éttermek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mindenkinek a finom friss tészták, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége hanem a milyensége a lényeg.
A pizza mellett rengetegféle hal és tengeri gyümölcs közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszeretettel használnak bazsalikomot, kakukkfüvet, oreganot, olivaolajat, paradicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.
Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest, a minestronét, illetve az antipastikkal, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.
Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.