Helyi közélet

2017.05.22. 01:27

„Csatornaszerelés közben leesett egy ember a létráról, alatta vértócsa”

Miskolc, Budapest - Dávid képviseli hazánkat jövőre a szakmák európai versenyén az ápolás és gondozás szakmában.

Miskolc, Budapest - Dávid képviseli hazánkat jövőre a szakmák európai versenyén az ápolás és gondozás szakmában.

Mondhatnánk azt is, hogy megyénk legjobb ápoló és gondozó tanulója Varholik Dávid, hiszen nem kisebb sikert ért el, minthogy bejutott a szakmák európai versenyének döntőjébe, azaz az EuroSkillsre. A hazai döntőt április végén Budapesten rendezték a Szakma Sztár Fesztivál keretében. A Miskolci Szc Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának végzős diákja nemcsak az ápolás és gondozás terén bizonyította tudását és rátermettségét, de az is kiderült, hogy kiválóan beszél angolul. Ez pedig sokat nyomott a latba a hazai válogatón.

Jó érzés, hogy segíthetek a betegeknek, ha egy kedves szóval is. Varholik Dávid

Már betelt

Dávidtól megtudjuk, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban érettségizett. Jelentkezett ugyan egyetemre, testnevelő-edző szakra, de nem vették fel, így arra gondolt, sportmasszőr lesz. Csakhogy, amikor a Ferencziben érdeklődött, akkor már betelt ez az osztály. Azt tanácsolták neki, válasszon valami mást. Dávid így is tett, és bár előtte soha nem vonzotta az egészségügyi pálya, hamar megtetszett neki az ápolás és gondozás. Az osztályát sem akarta otthagyni, mert jó közösség alakult ki.

– Gyakorlatok alkalmával jól éreztem magam a kórházban, tetszett az a közeg. Jó érzés volt, hogy én segíthetek a betegeknek, ha máshogy nem is, de egy kedves szóval vagy mosollyal, amivel szebbé tehettem az emberek kórházi napjait. Szinte minden kórházi osztály életébe bepillantást nyerhettem. Volt olyan osztály, ahol mi, diákok csak a nővérek munkáját segíthettük, de olyan osztály is akadt, ahol ha látták, hogy értünk a szakmánkhoz, hagyták, hadd csináljuk egyedül – meséli Dávid. Megjegyzi: legjobban a sebészet tetszett neki, nemcsak a munka miatt, hanem az ottani közösség miatt is. De jól érezte magát a központi intenzív osztályon, és a pszichiátrián is. Bár utóbbit nem választaná munkahelyéül, mert úgy látja, ott inkább lelki segítségre van szükségük a betegeknek, mint ápolásra.

Ketten is

Dávidtól megtudtuk azt is, hogy jutott be az EuroSkills döntőjébe. Tulajdonképpen bárki jelentkezhetett, de az egész országból csak 8-an jutottak a hazai döntőbe. Ehhez pedig háromfordulós válogatón kellett átesniük. Az első fordulóból csak azok mehettek tovább, akik megfelelő szinten beszéltek angolul. A második forduló írásbeli volt. A versenyzők kaptak két magyar nyelvű feladatot és 4–5 angolt, valamint szintén angolul kellett ápolási tervet írniuk. Dávid szerint ez kimondottan nehéz feladatnak számított, hiszen ápolási tervet még magyarul sem könnyű összeállítani. Neki azonban sikerült, így bizonyíthatott a gyakorlati feladatban is. Itt egy cukros beteg házi ellátását kellett bemutatni.

Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy a Ferencziből ketten is bejutottak a fővárosi döntőbe: Dávid, valamint Varga Fanni.

Szituációk

Tehát ők ketten készülhettek a nagy megméretésre, melyben osztályfőnökük, Csopják Judit volt segítségükre. A feladatokat előre megkapták. Ezek olyan szituációk voltak, amellyel munkájuk során bármikor találkozhatnak. Az első történetben egy ember csatornaszerelés közben lezuhan a létráról, alatta vértócsa. Itt elsősegélyben kellett részesíteni a sérültet. Mivel artériás vérzése volt, nyomó kötést kellett alkalmazni. A szomszédot is be kellett vonni a helyzet megoldásában, tőle kellett megtudni a részleteket, de közben a mentőt is hívni kellett. Amikor a mentők megérkeztek, nekik részletesen el kellett magyarázni, mi történt.

A második szituációs feladat egy szakrendelésen történt. Egy lábszárfekélyes beteg kért segítséget, aki dohányzik, magas a vérnyomása és szereti a cukrot, az édességeket. El kellett látni a sebét és tanácsokat kellett adni neki, hogyan változtasson az életmódján.

Diplomát szerezne

Dávid olyan jól teljesített minden feladatban, hogy ő nyerte meg a hazai döntőt. 2018 őszén tehát ő képviselheti hazánkat a szakmák európai versenyén, amit Budapesten rendeznek.

Dávid, ha végez a középiskolában, szeretne dolgozni, de azon is gondolkodik, hogy diplomát szerez ápolásból. Bár tudja, hogy a munkát és a tanulást nem lesz könnyű összeegyeztetni.

Szabadidejében régebben kosárlabdázott, most pedig már játékvezető. Ez még új dolog számára, úgyhogy egyelőre fiatal korosztályok meccseit vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában