Helyi közélet

2017.05.14. 18:47

Mégsem kell regisztrálni!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Visszatérítik a befizetett illetéket és szak­értői díjat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Visszatérítik a befizetett illetéket és szak­értői díjat.

Mégsem kell fennmaradási engedélyt kérni a fúrt és ásott kutakra, bár az elmúlt hónapokban a téma erősen borzolta a kiskerttulajdonosok hangulatát. Az internetes oldalakon és fórumokon terjedő információk szerint olyan rendelettervezet készült, amely plusz adminisztrációs terhet és költséget rótt volna a kúttulajdonosokra, ha pedig határidőig nem regisztrálták volna a vízkivételi helyeket, akkor büntetés elé kellett volna nézniük.

A 24.hu kérdésére a Belügyminisztériumban azt válaszolták, hogy az előterjesztés a jelenleg hatályos szabályozás kisebb mértékű módosítása, amivel az adminisztrációs és a pénzügyi teher csökken. A kérdésre pedig, hogy tervezik-e többletdíj vagy fizetési kötelezettség bevezetését, nemmel válaszoltak.

Ugyanakkor a kutak regisztrálásával több környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet is egyetértett, ugyanis az engedély nélkül fúrt kutak pontos vízkivételét megsaccolni sem lehet, de nagy a veszélye az ivóvízkészletek elszennyezésének is.

A téma végére Lázár János tett pontot a napokban, aki egy tájékoztatón tért ki a kutak szabályozásáról, közölve: a kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra. 80 méter mélységig mentesülnek a bejelentési, engedélyezési kötelezettség alól a lakossági felhasználású kutak, a már befizetett illetékeket, szakértői díjra fordított költségeket pedig visszaadják. A mezőgazdasági termelők kúthasználatának engedélyeztetését illetően viszont még vita van. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában