Helyi közélet

2017.05.03. 09:05

Mezőcsáti ünnepi vegyes pörkölt

Mezőcsát - Ha még friss zöldsalátát is készítünk hozzá, nagy sikerünk lesz.

Mezőcsát - Ha még friss zöldsalátát is készítünk hozzá, nagy sikerünk lesz.

Pénzes János, a Mezőcsáti Nyugdíjas Klub elnöke irányításával zajlott az idei május elsejei vendéglátás egy része. A menü saját recept szerint készült vegyes pörkölt volt.

Hozzávalók: 4 kg vöröshagyma, 1 kg sertészsír, 3 kg köröm, 4 kg csülök (kicsontozva), 3 kg marhanyak, 3,5 kg disznóhús, 2 kg sertésmáj, 2 kg gomba, 10 kg burgonya, vegeta, bors, paprika, rozmaring, tárkony, őrölt fokhagyma, gyömbér, köménymag, babérlevél, fokhagymagerezdek, zöldpaprika.

Elkészítése során a hagymát apróra vágva megdinszteljük. Ne felejtsük el, hogy a hagyma adja a szaft egyik fontos elemét. Paprikával ízlés szerint megszínezzük. (Ez lehet csípős is.) Óvatosan bánjunk a zsiradékkal, mert a köröm és a csülök zsírbő! Ajánlatos az egész pörköltet az ízek és a zamatok megőrzése miatt zárható edényben elkészíteni. A húsféléket egymás után folyamatosan 20-20 perces főzéssel készítsük el! Tegyük a hagymára bő lében a fűszerekkel együtt a föl­darabolt csülköt és körmöt. Ha mi otthon nem tudjuk szépen és szálkamentesen szétvágni, akkor kérjük meg vásárláskor erre a hentest. Javasolt a csülökcsontot keresztbe vágni, mert így jön ki az igazi íze. 20 perc főzés után tegyük bele a kockára vágott marhahúst, és ezt is főzzük legalább 20 percig! Tegyük ugyanezt a disznóhússal, majd 20 perc főzés után a májat és gombát egyszerre beletehetjük az alappörköltbe! Ezt is javasolt 20 percig főzni. Lehet vesét is beletenni, de azt korábban, és vigyázni kell, mert bekeményedhet. Nagyon kellemes a pörkölt frissen sütött (2-3 cm átmérőjű) burgonyával, és/vagy természetesen friss ropogós kenyérrel. Ha még friss zöldsalátát is készítünk hozzá, nagy sikerünk lesz. Laza száraz vörösbort vagy minőségi rozét ajánlok hozzá”.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában