Helyi közélet

2017.08.31. 14:04

Megérkezett a gépszörny Miskolcra, a cél éjszaka Kazincbarcika

Miskolc - Miskolc déli kapujában, az út szélén, bójákkal körülvéve várja a továbbindulását az az 50 méter hosszú szállítmány, amely immár ötödik napja indult el Nagykanizsáról Kazincbarcikára, a BorsodChemhez.

Miskolc - Miskolc déli kapujában, az út szélén, bójákkal körülvéve várja a továbbindulását az az 50 méter hosszú szállítmány, amely immár ötödik napja indult el Nagykanizsáról Kazincbarcikára, a BorsodChemhez.

Ahogy arról már beszámoltunk, a hatalmas vegyipari berendezés gyártója, az OT-Industries DKG Zrt. történetének legnagyobb méretű vegyipari berendezéséről van szó, az úgynevezett kolonnareaktorról. A szállított reaktor önmagában 32 méter hosszú, 160 tonna tömegű, 4,8 méter széles és 5,4 méter magas. A vegyipari gyár számára fontos eszközt egy 50 méter hosszú, 25 tengelyes szerelvény juttatja célba várhatóan péntek hajnalra. A szállítóeszköz valamennyi tengelye egymástól függetlenül is kormányozható, segítve ezzel az amúgy sem könnyű manőverezést.

Az éjszaka leple alatt

Mint a megyei rendőr-főkapitányság sajtóirodájától megtudtuk, a szállítmány eleve csak este 7 és reggel 6 óra között lehet úton. A tervek szerint a városi déli kapujánál veszteglő megaszerelvény este 10 óra tájban indul el tucatnyi felvezető és kísérő autó társaságában. Nem teljesen a hagyományos útvonalon közelíti meg Kazincbarcikát, azaz sem a miskolci belvárost, sem az M30-ast és az elkerülőt nem érinti. Aszfaltozott mellék- és szervizutakon, Szirma kikerülésével érinti majd a József Attila utcát a Fonoda környékén. Onnan a Sajószigeti úton át halad és keresztülmegy Szirmabesenyőn is és a településen át jut el a 26-os útra, ahol már lényegesen „kényelmesebb” körülmények között érhet célba a BorsodChemnél holnap hajnaltájt. Nem lesz hosszú ideig tartó lezárás egyik úton sem, a felvezető autók folyamatosan biztosítják a szabad útvonalat. Természetesen arról már jó előre gondoskodtak, hogy ne legyen a szakaszokon út szélén parkoló jármű, amely akadályozna a hatalmas szállítmány továbbjutását.

Három éve is volt ilyen

Egyébként jó három évvel ezelőtt, ugyancsak Nagykanizsáról érkezett már egy hasonló megaszállítmány Borsodba, de akkor Tiszaújváros, az ottani vegyikombinűt volt a cél. A 49,7 méteres desztilláló tornyot szállító speciális jármű ugyancsak hat nap alatt érte el a célját.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában