boon.hu video

2024.06.02. 15:30

Igazi kincsekre lehet lelni a régiségvásáron (fotókkal, videóval)

A hagyományos régiségvásárt tarották vasárnap Miskolc sétálóutcáján.

Ujlaki Attila

Régiségvásár a Széchenyi utcában.

Fotó: Vajda János

Miskolc belvárosa ezen a hétvégén újra életre kelt, amikor megnyitotta kapuit a város egyik legnépszerűbb rendezvénye, a miskolci régiségvásár. Portálunk munkatársa azt tapasztata, hogy a vásárra az ország minden részéből érkeztek érdeklődők és árusok, hogy megcsodálják és megvásárolják a múlt századok kincseit.

Az érdekességeket keresik 

A rendezvény helyszíne, a Széchenyi utca megtelt a különféle korok tárgyaival: antik bútorokkal, régi könyvekkel, festményekkel és apró csecsebecsékkel. Braun István, a régiségvásár szervezője elmondta, hogy külföldről is érkeznek rendszeresen a vásárra. „Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából is érkeztek árusok a rendezvényre, de volt olyan is, hogy egy fiatalember Ausztráliából hozta el az értékes régiségeit” – sorolta. Arra is kitért, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a vásár iránt. „Akik messzebbről érkeznek, gyakran még a vásár előtt felhívnak, hogy megrendezzük-e, természetesen erre mindig az a válaszom, hogy igen” – mondta. Arról is beszélt, hogy minden vásárnak van egy tematikája. „A vásárlói visszajelzések pozitívak mindenki előszeretettel jár ki nézelődni és keresgélni”. Arra a kérdésünkre, hogy mit keresnek a leggyakrabban a vásárlók, azt mondta: könyveket, lemezeket, régi pénzeket és hasonló hétköznapinak tűnő, de igazi kincseket érő érdekességeket. 

Rendszeresen kijárnak

Beszéltünk egy lelkes vásárlóval, aki mindig izgatottan várja a régiségvásárokat. Kovács Márta, elmondta, hogy számára a régiségvásár igazi kincsesbánya. „Minden hónapban izgatottan várom ezt az eseményt” – mondta. Hozzátette: imádja a régi tárgyakat, mert mindegyiknek megvan a maga története és különleges atmoszférája. „Ma például találtam egy gyönyörű, 19. századi porcelán teáskészletet, ami tökéletesen illik majd a gyűjteményembe” – osztotta meg. Azt is elmesélte, hogy a vásárolt régiségek nemcsak a lakását díszítik, hanem mindennapi használatra is szánja őket. „Szeretem, ha a tárgyak, amiket megvásárolok, nemcsak szépek, hanem hasznosak is. Ez a teáskészlet például remekül szolgál majd, amikor vendégeket fogadok” – hangsúlyozta. Rácz Ildikó csak nézelődni érkezett. „Rendszeresen kijárok, általában könyveket szoktam vásárolni, az ember nem is gondolná, hogy egy-egy értékes darabhoz milyen olcsón hozzá tud jutni” – mondta. 

Közösségi élmény 

A vásár nemcsak a régiségek szerelmeseinek nyújt élményt, hanem a közösségi élet fontos része is. Az árusok és a látogatók közötti interakció, a történetek megosztása és a tárgyak mögött rejlő múlt felfedezése mind hozzájárul a rendezvény egyedi hangulatához. Emellett a régiségek vásárlása a fenntarthatóság egyik formája is, hiszen ezek a tárgyak új életre kelnek, így csökkentve a hulladék mennyiségét és megőrizve a múlt értékeit.

További videós tartalmaink a youtube csatornánkon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában