2017.10.17. 12:18
Ínycsiklandó barbecue-ételek zenével és borral Tállyán
Tállya - A barbecue mellé dukál csak igazán a jó bor – ismerték fel Tállyán.
Tállya - A barbecue mellé dukál csak igazán a jó bor – ismerték fel Tállyán.
A hegyaljai település adott otthont az első hazai, hivatalos pontszerző és pénzdíjas barbecue-versenynek, a Kansas City Barbeque Society védnöksége alatt, amelyhez bluesfesztivál, gyermekprogramok, illetve bor- és gasztroprogramok kapcsolódtak. A versenyt és a fesztivált is a Tállyáért Egyesület szervezte, a BBQ Expedition szakmai felügyeletével.
Nyáron a barbecue sütés a kedvenc elfoglaltságunk." Reszegi Lászlóné
Három nap mulatság
A rendezvény pénteken kezdődött piknikkosaras dűlőtúrával, szüreti lakomával, Hobo-fellépéssel, rockabilly partyval. Szombaton kézműves foglalkozással és népi mesterségekkel, zenebohóccal várták a gyerekeket, míg a felnőttek bortúrán és településtörténeti sétán vehettek részt. De volt utcazeneverseny, élményszüret, bor- és BBQ gasztroest, no és hangulatos koncertek a Maillot-kastélyban.
Az igazi nagy durranás azonban az utolsó napra, vasárnapra maradt. 10 órakor nyitották meg a Tállya BBQ versenyt, amelyen negyven határon belülről és kívülről érkezett csapat feszült egymásnak, hogy megmutassa, ő készíti a legjobb barbecue-ételt. Az Európa minden szegletéből érkező csapatok 5 kategóriában küzdöttek meg a dobogós helyezésekért. A KCBS felajánlása szerint ezenkívül a legjobb helyezést elérő magyar csapat szabadkártyát kapott a 2018-as Jack Daniel’s világbajnokságra.
A csapatok déltől kezdték leadni az öt kategóriában –chicken, ribs, pulled pork, brisket, mistery box – készülő ételeket, méghozzá a közönség árgus tekintetétől kísérve. Rengeteg érdeklődő érkezett ugyanis már délelőtt is, hogy megnézze, hogyan készítik a barbecue-t a profik, volt, aki mesterfogásokat akart ellesni, volt, aki „beleszagolni” ebbe az ételkészítési technikába, no és persze szép számmal érkeztek az ínyencek, akik elsősorban kóstolni szerettek volna.
Ki hogyan szereti
– Nekünk is van egy sütőnk és rendszeresen készítünk ilyen ételeket, akár csirkét, akár sertést vagy marhát, nagyon szeretjük a dagadót a hasaalja szalonnával együtt. Nekünk nyáron ez a kedvenc elfoglaltságunk, főleg ha a gyerekek is hazajönnek, akkor mindig sütögetünk – mondta el Reszegi Lászlóné, aki a családjával Hajdúnánásról érkezett a versenyre.
Horváth Zsolt, a Bodrog Smooker csapatának vezetője éppen a csirke felsőcombfiléket szedte ki a sütőből, és öntötte nyakon a szósszal, amikor megkértük, avasson be abba, hogyan készül.
– A felsőcombfiléket formáztuk, kicsit szögletes, batyu formát kaptak, majd így mentek a füstre. Fűszereztük egy páclében mintegy tíz órát, most a szósszal együtt még kap egy rövid, de magas hőmérsékletű füstöt, öt perc múlva kivesszük és az öt legszebb kerül majd a zsűri elé – magyarázta.
A már zsűri elé került ételeket aztán kóstoltatták is a csapatok, így senki sem maradt üres hassal a közönség soraiból.
ÉM-HI