Helyi közélet

2017.12.03. 14:43

Bori rántott aszalt szilvája nagy siker: a nyertesek közt a kuvaiti kislány is

Kuvait, Sajóhídvég - Sajóhídvégi nagymamája nevezte be, két receptjét is olvashatják magazinunkban.

Kuvait, Sajóhídvég - Sajóhídvégi nagymamája nevezte be, két receptjét is olvashatják magazinunkban.

Kétéves volt Szögeczki Borbála Anna, amikor először sütött mézeskalácsot az anyukájával. Igaz, akkor még csak gyúrta és játszott a tésztával, de mindenképpen erre az időszakra datálódik az első konyhai foglalatosság. A most tízéves kislány ma már ügyesen süti a süteményeket, olyannyira, hogy a büszke nagymama be is nevezte receptversenyünkre. De csak ha benevezte volna! A zsűri ki is választotta két finomságát, amelyeket hamarosan olvashatnak megjelenő receptmagazinunkban.

Főleg sütiket szeretek készíteni, mint például kókuszgolyót." Szögeczki Bori

Nem tudott róla

A napokban kerestük volna a megadott számon a jó hírrel, de a sajóhídvégi nagymama vette fel a telefont. Akkor derült ki, hogy hatalmas meglepetés lesz a nyeremény, hiszen Bori nem is tudott a nevezésről.

– Olyan kis ügyes, ha itthon vannak, mindig sokat segít a konyhában – mondja a nagymama, akitől megtudtuk, hogy Bori és családja már sok-sok éve kinn élnek Kuvaitban, évente kétszer jönnek haza látogatóba.

Telefonon hívtuk a családot – addigra már tudtak a szép eredményről – és Bori szívesen válaszolt kérdéseinkre.

– Főleg sütiket szeretek készíteni, mint például kekszek, muffinok, kókuszgolyó, pogácsa – magyarázta. – Ha átjön a barátnőm, vele is szoktunk sütni, persze anya felügyeletével. Szombaton, amikor utoljára itt volt, chocholate chips cookie-t sütöttünk. (Egyfajta csokis keksz – a szerk.) Ünnepek alkalmával, amikor szünet van az iskolában, akkor is szoktam segíteni a főzésben.

Bori 10 hónapos volt, amikor Kuvaitba költöztek, a szülei ott dolgoznak. Nagyon szeret ott élni, mert sok barátja van, és mert – fogalmaz a kislány – nincs hideg. A kuvaiti angol iskola, azaz a Kuvait English School 5. D osztályos tanulója.

– Szeretem az iskolát, mert sok érdekes dolgot tanulunk – mesélte még. Elárulta, hogy a legjobb barátnője egy osztálytársa, Ghanima, akinek az apukája angol, az anyukája pedig kuvaiti. Az osztály nemzetközi, van még a barátai között angol, grúz, egyiptomi, sőt magyar is. Bori angol nyelven tanul, de tökéletesen beszéli a magyart. Egyébként magyar iskolába is jár, minden félévben levizsgázik, mint magántanuló Magyarországon is.

Kuvaiti kedvencek

– Tudod már, hogy mi szeretnél lenni? – kérdeztük.

– Építész – jött a válasz. Egyik kedvence a Minecraft nevű videójáték, indokolta tervét. Kiderült még, hogy sokat olvas, szeret youtube-ozni, sportolni és persze sütni-főzni. – Imádom az állatokat, van egy macskánk és egy hullámos papagájunk, és nagyon szeretnék egy mopszot is.

– Vannak kedvenc kuvaiti ételeid? – faggattuk még Borit.

– Igen, van egy pár – válaszolta. –, igaz, azokat nem tudjuk elkészíteni.

De sorolta: a sajtos sambusa, ami egy háromszög alakú, sajttal töltött, olajban kisütött finomság. Vagy a sajtos virslis fataja és az iráni kenyér is, amit a kemence belső falán sütnek.

Boritól még megtudtuk, legközelebb karácsonykor, a téli szünetben jönnek haza.

– Ilyenkor nagymama mindig kész ennivalóval vár minket, de szoktam vinni nekik a saját sütinkből is – árulta el.

- Hajdu Mariann -


Bori receptje: Rántott aszalt szilva

Hozzávalók

  • 40 dkg magozott aszalt szilva,
  • 15 dkg pirított diógerezd,
  • 10 dkg hántolt mandula,
  • kb. 6 púpozott kanál liszt,
  • 3 egész szegfűszeg,
  • fél darabolt fahéj,
  • 1 dl félszáraz vörösbor,
  • pici só,
  • cukros víz.
  • Elkészítés

    A cukros vizet, bort, sót, fűszereket felfőzzük, majd az aszalt szilvát félpuhára főzzük benne. Leszűrjük, a szilvát leszárítjuk, hűtjük. A magok helyére töltjük a mandulát, diót. A főzővízzel és a liszttel közepesen sűrű „rántótésztát” keverünk. A szilvákat bebundázzuk vele, és gyöngyöző vajban világosra sütjük. Közben rázogatjuk.

    Ha kész, papírtörlőre szedjük. Ha kihűlt, fahéjas porcukorral meghintjük. Pulykasültnek, grillcsirkének, sült pecsenyekacsának, vadhúsoknak kitűnő kísérője lehet. Az áfonya- vagy szederdzsem kitűnő barátja.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában