Helyi közélet

2019.04.07. 08:43

Egyre több a cukorbeteg

Miskolc - Minden tizedik ember cukorbeteg lehet a világon 2040-re.

Miskolc - Minden tizedik ember cukorbeteg lehet a világon 2040-re.

A cukorbetegek száma évről évre nő. Mint dr. Molnár Imre főorvostól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának főorvosától megtudtuk, gyakori a terhességi cukorbetegség is.

– A Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) felmérése alapján 2015-ben a világon 415 millió felnőtt (a lakosság 8,8 százaléka) szenvedett cukorbetegségben (1980-ban még „csak” 108 millióan voltak) – válaszolta. A növekedési tendenciát figyelembe véve 2040-re a világon minden tizedik ember cukorbeteg lehet. Magyarországon 2016 végén 772 ezerre becsülték a cukorbetegek számát, minden ötödik 60 év feletti magyar embert érinti ez a probléma.

Hihetetlen eredmény

Döbbenetes eredményt hozott egy 2010–11-ben a Magyar Diabetes Társaság által kezdeményezett széles körű felmérés, melynek során a családorvosnál bármilyen okból megjelent, 20–69 éves betegeknél végeztek kérdőíves előszűrés után cukorterheléses vizsgálatot. Több mint 70 ezer beteget szűrtek, végül 22 876 értékelhető eredmény született. Ezek alapján a vizsgált betegcsoportban 46,53 százalékban (majdnem minden második esetben!) igazolódott addig fel nem ismert szénhidrátanyagcsere-zavar, cukorbetegséget megelőző állapot vagy már kialakult diabétesz.

– Mi lehet az oka a cukorbetegség növekvő arányának? – kérdeztük.

– Mint sok egyéb betegség esetén, legalábbis részben, civilizációs ártalomról beszélhetünk – válaszolta dr. Molnár Imre. – A mozgásszegény életmód, a táplálkozási szokások megváltozása, a gyors­éttermek zsíros, szénhidrátdús ételeinek fogyasztása mind-mind hozzájárulnak kialakulásához. A növényvédő szerek, az élelmiszertartósító-szerek, egyéb kemikáliák kedvezőtlenül befolyásolják, felboríthatják a hormonháztartást, közvetett módon akár a cukorbetegség kialakulását is elősegíthetik.

Ha a várandósokat nézzük, a terhes kismamáknak körülbelül 7 százaléka terhességi cukorbetegségben szenved – fogalmazott a szakorvos.

Terhességi cukorbetegség

– Van-e olyan cukorbetegség, ami a terhesség idejére korlátozódik, és amikor megszületik a baba, a vércukorszint visszaáll?

– Igen. A terhességi cukorbetegségben szenvedőknek csak körülbelül 10 százaléka volt beteg a terhesség előtt, 90 százalékuknál terhesség alatt alakult ki. Utóbbiak körében az esetek túlnyomó többségében szülés után a szénhidrát-anyagcsere rendeződik.

Tudnunk kell, jegyezte meg az orvos, hogy terhességi cukorbetegségnél mások, szigorúbbak a kritériumok, mint nem terhes állapotban. A 6,0 mmol/l fölötti éhgyomri vércukorérték minden esetben kóros, és cukorbetegséget megelőző állapotként értékelendő. A 7,0 mmol/l-nél nagyobb érték már fennálló cukorbetegséget jelent.

– Ha magas a kismama vércukorszintje, a terhesség időszakában tablettás gyógyszeres kezelés nem adható. A protokoll szerinti első lépés a diétás tanácsadás, ahol előírják és megbeszélik az úgynevezett mennyiségi és minőségi diétát. Javaslatot kapnak a kismamák, hogy egy nap körülbelül menyi szénhidrátot, hány kalóriát vigyenek be és milyen elosztásban. Az általános gyakorlat szerint ez napi 170-180 gramm szénhidrát bevitelét jelenti 6 étkezésre elosztva.

Aztán egy átfogó laborvizsgálat történik, szemészeti vizsgálat és hasi ultrahang, itt a hasnyálmirigyet is vizsgálják. 10 nap diétát követően egy speciális laborvizsgálatot kérnek, az úgynevezett vércukorprofilt. Az esetek nagy részében ez elegendő szokott lenni. Ha mégsem, akkor inzulinkezelés beállítására van szükséges.

– Ha nem eredményes a diéta, milyen hatással van az anya cukorbetegsége a magzatra?

– Sajnos a kezeletlen cukorbetegségben anyai és magzati szövődmények egyaránt nagyobb gyakorisággal fordulnak elő. Anyai oldalról a szénhidrát-anyagcsere felborulása akár életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Ötkilós baba

Magzati oldalról a leggyakoribb jelenség, hogy a magzat túlfejlődik, a magas vércukorszint miatt meghízik, néha 5 kilogrammot is meghaladó súlyú újszülöttek születhetnek. Megváltozik testének összetétele, folyadék szaporodhat fel a mellkasban és a hasüregben. Lényegesen több a magzatvíz, a lepény megvastagodik. Ennek az ellenkezője is előfordulhat, még méhen belül romlik a lepényi keringés, akár méhen belüli elhalások is bekövetkezhetnek. Persze ezek már súlyos állapotok. Romlanak a születés utáni mutatók is, több az adaptációs zavar, és késői szövődmények is felléphetnek.

– Nagyon fontos, hogy a kismamák betartsák a diétás tanácsokat, és megtörténjenek a rendszeres kontrollvizsgálatok, mert a jól karbantartott terhességi cukorbetegségben nem rosszabbak az eredmények az átlaghoz képest – tette hozzá dr. Molnár Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában