2019.08.06. 12:00
Finomságok készültek
Kulturális programok, koncertek is szórakoztatták a közönséget a hangonyi búcsúban.
Készül az étel
Az Ózdhoz közeli Hangonyon a búcsú nagyon korai időpontra esett. A meghívott vendégek többször is szóvá tették, hogy minek menjenek a faluba, hiszen akkor még semmi nem érik be, csupán a tök. Erre a történetre a település korábbi vezetése elindította a tökfesztivált, amelyet azóta is egyre nagyobb figyelem és érdeklődés mellett bonyolítanak le.
A többség elsősorban főételben gondolkodik a tökkel kapcsolatban.
A meghirdetett főző- és süteménysütő versenyre idén is több csapat nevezett be. A korábban is bevált finom ízek mellett a többség igyekezett újdonságokat is belecsempészni a töktartalmú főételekbe és desszertekbe.
Komoly előkészületek
– Egy gorgonzolás tejszínes ragut készítettünk, amibe padlizsánt, cukkinit és paprikát tettünk, fokhagymával, valamint kaporral fűszereztük. Később ezt töltöttük bele egy ugyancsak cukkinis tócsniba, összehajtottuk, majd egy fokhagymás sütőtökpürével locsoltuk le – árulta el a versenyre benevezett ételük receptjét Mák Petronella.
– Ezt a különlegesnek mondható ételt apukámmal együtt találtuk ki. Ő szakács, nagyon sokat segített a csapatunknak. Először vettünk részt a főzőversenyen, de a napi étkezés során is szeretjük a tökből készült ételeket, elsősorban a főzeléket.
Inkább főétel
A nap első felében a gasztronómiai különlegességek vonzották a helyszínre a hangonyiakat és a vendégeket, délután pedig a változatos kulturális műsor töltötte meg a színpad előtti területet. A helyi amatőr csoportok, zenekarok fellépése után a Highland Bastards ír népzenével szórakoztatta a közönséget, majd a Road zenekar lépett fel, az utcabál előtt pedig tűzijátékban is gyönyörködhettek a tökfesztivál és falunap résztvevői.
– Nagyon fontos számunkra ez az esemény, ami összehozza a falu apraját-nagyját – tette hozzá Kovács Szilárd, Hangony polgármestere. – Érdekes a tökös kezdeményezés, mert egyáltalán nem könnyű belőle átlagos ételt csinálni. Ami itt készül, az többnyire különleges finomságnak mondható. A többség elsősorban főételben gondolkodik a tökkel kapcsolatban, de nem oly régen kóstoltam tökös kuglófot, ami ugyancsak ízletes volt. Bízom benne, hogy idővel Hangonynak egy komoly jellegzetességévé válnak ezek az ételek és az egész tökfesztivál.