2019.08.05. 17:00
Málnás édesség az ország idei tortája
Megválasztották Magyarország tortáját, az öt döntős közül a Boldogasszony csipkéje lett a nyertes.
Tóth Norbert a Boldogasszony csipkéjével
Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett az ország tortája, így ő viselheti a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával – írja a Mindmegette.
Tizenharmadik alkalommal
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Az ipartestület magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak – írják a testület honlapján.
Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolták a döntős tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.
Győztes a „Kicsi Gesztenye”
Így született meg a győztes, a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert.
A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei győztes „Kicsi Gesztenyét” a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készítette.
A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.
A miskolci Kisgergely Cukrászdában a korábbi évekhez hasonlóan az idén is kapható lesz majd Magyarország tortája.
– Ehhez a cukrászszövetségnél regisztrálnunk kellett, és már előre megkapjuk a receptet, hogy fel tudjunk készülni a gyártásra – tudtuk meg Kisgergely Zsolttól. Az alkalom előtt egy héttel sajtónyilvános bemutatót is tartanak az új Magyarország-tortával kapcsolatban.
Magyarország tortái
2010: Szilvagombóc torta Sulyán Cujrászda, Veresegyháza
2011: Kecskeméti barackos kölestorta, Zila Kávéház, Budapest
2012: Szabolcsi almás máktorta, Koko Cukrászda, Veszprém
2013: Milotai mézes grillázstorta, Major Cukrászda, Budapest
2014: Somlói revolúció, Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
2015: Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
2016: Az Őrség Zöld Aranya, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
2017: Balatoni Habos Mogyoró, SUGAR! Design Cukrászda, Budapest
2018: Komáromi kisleány, Jánoska Cukrászda, Komárom