járvány

2020.03.24. 18:00

Az otthon melege véd

Az idősek vitaminokkal, sok pihenéssel és megfelelő táplálkozással erősíthetik immunrendszerüket.

Detzky Anna

Nagykanizsa, 2020. március 22. Otthonmaradásra biztató, az idõs állampolgároknak szóló felhívás egy nagykanizsai társasház bejárati ajtaján 2020. március 22-én. A új koronavírus-járvány megakadályozását célzó plakát a koronavirus.gov.hu oldalról tölthetõ le. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A 65 év fölöttiek különösen veszélyeztetettek a koronavírus által. Háziorvos tanácsát kértük, mégis hogyan védekezhetnek a járvány ellen.

– Az időseknek azt javasoljuk, lehetőleg maradjanak otthon, és csak nagyon indokolt esetben mozduljanak ki a lakásukból. Minden egyéb teendőjükben, amit házon kívül kellene intézni, kérjenek segítséget ismerősöktől, hozzátartozóktól, és lehetőleg szervezzék át az életüket a helyzethez alkalmazkodva – mondta dr. Brei­tenbach Géza Attila háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének elnöke. – Mindezek mellett otthon is fokozottan be kell tartani a személyi higiéniát. A koronavírusnak a légúti terjedése a leggyakoribb, ezért lenne fontos, hogy zárt helyiségben, a lehető legkevesebb emberrel találkozzanak a szépkorúak. Különösen az idegeneket kerüljék el, és azokat, akik potenciálisan veszélyeztetettek a betegséggel szemben. Tehát a társadalmi érintkezést minimálisra kell csökkenteni.

Nincs szakrendelés

Bizonyos betegségek és testi állapotok nagyobb kockázatot jelentenek a fertőzéssel szemben.

– Az előrehaladott életkoron kívül az elhízottság, az immunológiai betegségek, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedés miatt a terápiában való részesülés mind fokozzák a vírusfertőzés veszélyeit. Az immunrendszert pedig vitaminok szedésével, pihenéssel és megfelelő táplálkozással tudják erősíteni a nyugdíjasok. A megerőltető testmozgás szintén igénybe veszi az immunrendszert, ezért azt is kerülni kell. Gyógyszereiket telefonos konzultáció keretében elektronikusan felírjuk nekik, amit valamelyik ismerősük kiválthat. Ez jelenleg hosszabb időt vehet igénybe, mert a gyógyszertárakba csak egyesével engedik be az embereket. Az orvosi rendelők ajtaján is tájékoztattuk a betegeket, és csak komoly esetben fogadjuk őket. A beutalókért azonban már nem kell sorakozni, mert Magyarországon bezártak a szakrendelők. A szakrendelésre tartozó ügyeket majd a járvány vége után fogjuk elrendezni – tájékoztatott a háziorvos.

Tömegben maszkkal

Az unokák és a nagyszülők nincsenek veszélyben egymás társaságában, ha a lakásban maradnak.

– Amennyiben a gyerekek és nagyszüleik nem mozdulnak ki, hanem huzamosabb ideig egy légtérben tartózkodnak, az nem jelent egészségügyi veszélyt. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy ez csak akkor igaz, ha egyikőjük sem mozdul ki. Ha mégis muszáj közösségbe menni, akkor a maszk viselését is indokoltnak tartom. Viszont természetesen nem mindegy, hogy milyen maszkot hord valaki, csak az FFP3 és N95 típusú fél­álarcok védenek a betegség ellen. Amennyiben pedig valaki beteg, akkor orvosi maszkot érdemes hordani, hogy ne fertőzzön meg másokat – ajánlotta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában