2020.04.12. 07:00
„A halak nem birkák, hogy a mezőn ellegelésszenek…”
Egy-két hónapon belül az összes kisebb halgazdaság a csőd szélére kerülhet.
Fotó: Ádám János
A halgazdaságokat – különösen a kicsiket – is komolyan sújtja a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés, gazdasági visszaesés.
Hoitsy György halbiológusban, a nagyrégió egyik legszínvonalasabb munkáját végző Lillafüredi Pisztrángtelep vezetőjében kettősek a gondolatok.
„Egyik oldalról szinte semmi időnk nincs a válsággal foglalkozni, mert elindult a tavaszi lehalászás, ki kell takarítani a tavakat, de a keltetőben még van egy kis ikra és több tízezer ivadék, amiket óránként kell megetetni és folyamatosan tisztítani az előnevelő kádakat. Napi 14-18 órát dolgozom” – mondta.
„Másik oldalról meg aggódva figyelem az eseményeket, mert a vevők eltűntek. Az éttermek, szállodák bezártak, lassan már egy hónapja nem vásárolnak. Az emberek is megijedtek, ide sem mernek kijönni, a Bükkbe, ahol tiszta a levegő, nincs tömeg. Sajnos alig van vásárló. Vállalkozásunk fennmaradásának van egy bevételi ritmusa. A karácsonyi halvásár és az a néhány télen is nyitva tartó vendéglő a gazdaságot tavaszig eltartja, húsvétkor már nyitni szoktuk az Erdei Halsütödét, amelynek a nyári bevétele azután az őszi szerény forgalmat pótolva a fennmaradásunkat biztosítja. Másfél éve nyitottuk a Vendéglő a Pisztrángoshoz nevű kis négy évszakos éttermet, ami mára már Kelet-Magyarország egyik legkedveltebb halas étterme lett. Be kellett zárni, mert nem jöttek a vendégek, olyan veszteséget termelt, amit nem tudtunk fedezni.”
Súlyos veszteségek
Borzasztó nagy károkat okoz az ágazatnak a jelenlegi helyzet. Hoitsy György úgy fogalmazott, hogy ha a helyzet nem változik 1-2 hónapon belül, nemcsak ők, de az összes kisebb halas gazdaság a csőd szélére kerül. „A halak nem olyanok, mint a birkák, hogy kiengedem a legelőre és ellegelésznek.
Lillafüredi Pisztrángtelep koronavírus járvány idején
A pisztráng ragadozó hal, komplett takarmányt igényel. Jelenleg, hogy a legjobb ízminőséget adják a pisztrángjaink, Európa legjobb takarmányával etetjük, amit Hollandiából és Ausztriából vásárolunk. 2018 őszén még 6,2 euró volt egy kiló ivadéktakarmány, 2019 novemberében már 10 euró. A jelenlegi euróárfolyam további 10-15 százalékot emel a takarmányáron, és nekünk havonta, másfél havonta kell 6 tonnát venni. A takarmányköltségünk az összköltség 50-52 százalékát teszi ki. Ha nem etetjük meg őket, egymást eszik meg, és az még nagyobb veszteség. A haltenyésztésen nagyon kicsi a haszon, abból fejleszteni nem lehetne, a vendéglátás segít rá, de most még az sem. A pisztráng csak a tiszta, oxigéndús vízben tud jól fejlődni, de a víztisztító rendszer és a tószellőztetők üzemeltetése miatt nagy az áramszámla. Az elmúlt hónapban annyi bevétel nem volt, hogy a villanyszámlára elég legyen.”
(A borítóképen: Hoitsy György: napi 14-18 óra munkát kell elvégezni a pisztrángok körül)