Imre Eszter Anna

2020.04.24. 18:00

„MegFIATALodó” földi energia

Számos alternatíva létezik egy energiatakarékosabb életmód kiépítésére.

Miskolci Fényi Gyula Gimnázium

Forrás: bbc.com

Az elmúlt évtizedekben az emberi társadalom és a természet kapcsolata ambivalenssé vált: míg egyfelől az óceánok műanyagszigetei kontinensnyi méretet öltenek, és a globális felmelegedés okozta problémák, a biomokat pusztító erdőtüzek erőszakosan dörömbölnek a populáció ajtaján, addig a környezetvédelem új csírát hajtott a lerombolt talaj felszínén. Manapság már számos mozgalom, rendezvény, jótékony célú tevékenység igyekszik megoldani bolygónk egyik legnagyobb problémáját, és oly lelkes hősök állnak ki a bioszféra érdekeiért, mint például Greta Thunberg.

Népszerűbbek, de...

Az energetika kérdése is felvet néhány problémát a teremtett világ védelmével kapcsolatban. Manapság már számos alternatíva létezik egy energiatakarékosabb életmód kiépítésére. Egyre népszerűbbek az elektromos autók, amelyek neonzöld rendszámukról ismerhetők fel. A nitrogén-oxidoktól és szén-monoxidtól mentes közlekedés gondolata valóban csábító, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az energia, mely az autót működteti, szintén származik valahonnan, ezért az olyan országokban, ahol az energiatermelés a széntüzelésű erőművek feladata, nem ez a mód ígérkezik a megoldásnak. A megújuló energiaforrások alkalmazása, így a nap-, víz- vagy szélenergia lenne a legtökéletesebb, azonban ezek működtetése megfelelő anyagi hátteret igényel, nagyban függnek az időjárási tényezőktől, valamint előállításuk, alkalmazhatatlanság esetén történő „kiszelektálásuk” sokkal kevésbé környezettudatos, mint azt gondolnánk. Ott van azonban az atomenergia: olcsó, gyors, nincs légszenynyezés, független az időjárástól. De gondoljunk csak vissza Csernobilra! Biztosan ez ígérkezik a legjobb megoldásnak? Az atomreaktorok technológiája folyamatosan fejlődik, s a tudósok egyre inkább ki tudják küszöbölni a lehetséges veszélyfaktorokat, de azon, hogy a maghasadáskor keletkező stronciumizotóp a kalcium helyére beépül a csontokba, ahol béta-sugárzás kíséretében csontrákot okoz, semmilyen tudomány nem tud változtatni. Mára már nem pusztán utópia a magfúzió elvén működő reaktorok léte, de még mindössze néhány részecskegyorsító központ járt igazán sikeres eredménnyel. Az energetika kérdése tehát egy igen bonyolult dilemma marad még egy jó ideig.

Mi, fiatalok is sokat tehetünk egy élhetőbb környezetért, elég, ha nem égetjük feleslegesen a lámpát, nem pazaroljuk a vizet, és megunt tárgyainkat nem a szemetesbe dobjuk, hanem elajándékozzuk, újrahasznosítjuk. Ha tudatosan bánunk mindazzal, ami ránk bízatott! Mert nem pusztán használói, hanem őrzői is vagyunk a Földnek!


Séta program

Az Észak-Magyarországban ősszel indult el Séta címmel médiapedagógiai programunk. A középiskolás diákoknak szóló kurzus lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy megismerkedjenek az újságírás alapjaival és maguk is írjanak. A tavaszi félévben is csatlakozott hozzánk hét megyénkbeli középiskola, azonban a közös munkát a kialakult járványügyi helyzet miatt nem tudtuk megkezdeni. Viszont születtek írások ezúttal is, amelyeket szeretnénk az olvasóknak megmutatni. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulója gondolatait már korábban megfogalmazta, de mindenkor aktuális témát dolgoz föl.

(A borítóképen: A svéd aktivista, Greta Thunberg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában