2020.05.13. 12:00
Javallat: étcsokoládé, de kis mennyiségben
Magas vérnyomás ellen segít a csokoládé is. De csak a keserű étcsoki!
Forrás: Shutterstock
A kakaóban található antioxidáns hatású flavonoidok jótékony hatása a magas vérnyomás ellen korábban is ismert volt.
Kutatások azonban azt igazolták, hogy a kívánt hatás eléréséhez nagy mennyiségben szükséges kakaót fogyasztani. Sokan ezért a mennyei csokoládéra gondoltak: a csokoládé azonban igen gazdag zsírban és cukorban, ami ellensúlyozza a kakaó pozitív hatását.
A közelmúltban viszont arra jutottak a Kölni Egyetemi Kórház kutatói, hogy a csokoládé harminc kalóriának megfelelő, tehát kis mennyiségben is képes pozitív hatást kifejteni a magas vérnyomásra.
Hogyan? 440 résztvevőn tesztelték a csokoládé hatását. A veszélyeztetett 56 és 73 év közötti, magas vérnyomással küzdő korosztályból a tesztalanyok fele napi hat gramm keserű, míg a másik fele szintén napi hat gramm fehér csokoládét fogyasztott. Az étcsokoládét fogyasztók vérnyomása kis mértékben ugyan, de csökkent.
(A borítóképen: Étcsokoládé: kis mennyiségben orvosság)