turizmus

2020.05.28. 20:00

Már nyit a legtöbb szálláshely

Hosszú folyamat lesz, mire teljesen talpra áll a turisztikai szektor.

Bájer Máté

20200509 Lillafüred fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Újra elintult a Lillafüredi kisvasút. képen: Szabó Imre és családja

Fotó: Bujdos Tibor

A pünkösdi hosszú hétvége az első olyan kiemelt dátum a szálláshelyek számára, ami támpont lehet az idei turisztikai szezon várható alakulásával kapcsolatban. Úgy tűnik, a veszélyhelyzet alatt tartott „csendes pihenő” után óvatosan, bizonyos keretek között maradva, de megindulhat hazánkban a belső turizmus.

„A vendégszámok ugyan egyaránt csökkenést mutatnak Budapesten és vidéken is, de 2020. március közepétől a hónap végéig szám szerint és arányaiban is több vendég fordult meg vidéken” – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség, ami szerint – a magánszálláshelyek tekintetében – is látszik, hová sűrűsödtek leginkább a vendégek. Népszerű üdülőövezetnek számított márciusban például a Balaton, a Mátra és a Bükk, valamint a Dunakanyar is. A turizmus újraindulásával valószínűleg megmarad ez a tendencia: az emberek inkább a vidéki, kevésbé zsúfolt szálláshelyek kínálatát választják majd.

A bővítés időszaka volt

Megyénkben is a turizmus szenvedte meg leginkább a koronavírus-járvány hatásait, derült ki nemrégiben a BOKIK felméréséből. Több szálláshelynek kellett kényszerszünetet tartania a szolgáltatásban. Jellemzően ezt az időszakot a fejlesztésre, reno­vációra, bővítésre szánták a legtöbben. Mostanra azonban gyúlt valamiféle fény az alagút végén. Ha nem is telt házzal üzemelnek a szállodák és a hotelek, de többen döntöttek a nyitás mellett. Ha valaki még most szeretne Miskolcon szállást foglalni a hosszú hétvégére, az körülbelül 20 ajánlat közül választhat: a belvároson kívül Tapolcán, Lillafüreden, az Egyetemvárosban és Alsóhámorban is találni szabad szobákat.

– A járvány miatt csökkenő érdeklődésre számítottunk a vendégek részéről, de a mostani gyér forgalom elsődleges oka az, hogy a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ határozata értelmében egyelőre nem tudjuk a fürdőzők előtt megnyitni a gyógymedencéinket – fogalmazott Jacsó Zoltán, a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy a döntés nehéz helyzetet teremt: jó számokat produkáltak, de sokan mondták le a szállásfoglalásaikat a fürdőhöz tartozó Thermál Szállóban.

– A mostani időszakban magasabb hőmérsékleten működtetett vízforgatós medencékkel és csökkentett árakkal várjuk a vendégeinket.

A fürdő vezetősége jelenleg is a lehetséges gyógyvíz-fertőtlenítési megoldáson dolgozik.

Vissza a mindennapokhoz

Ezzel szemben Miskolctapolcán már majdnem teljes kapacitáson várják a nyitást.

– Azt tapasztaljuk, hogy az emberek szeretnének wellnessezni, igénylik a kikapcsolódást – mondta lapunknak Oravecz Gergely, a Hotel Aurora szállodavezetője, aki szerint a vendégek lassan visszatérnek a veszélyhelyzet előtti mindennapi kerékvágáshoz. – Foglalások tekintetében azt tudom mondani, folyamatosan változik a kép, napról napra telnek meg a szabad szobáink. Az elmúlt hónapokat bővítéssel és karbantartással töltöttük. A munkák egy része jelenleg is folyik, így május 29-én csökkentett szobaszámmal indulunk újra. A rendelkezésre álló szobák nagy részét viszont már sikerült értékesítenünk.

Oravecz Gergely szerint az egész országból jönnek hozzájuk vendégek, de érkezett több külföldi foglalás is

.

– A közeljövő tekintetében azt gondolom, hogy nagyon hamar visszaáll a forgalom, ha nem is arra a szintre, ami tavaly, az évnek ebben a szakaszában jellemző volt. Úgy vélem, azoknak az embereknek, akik szeretik a wellness-szállókat, az utóbbi néhány hónap nem jelentett olyan mértékű anyagi kiesést, ami indokolná, hogy ne menjenek a nyár folyamán üdülni. Várunk a megyéből is vendégeket, de távolabbi helyekről is. Miskolctapolca vonzó környezet, az egész országból szoktak érkezni hozzánk. Sok olyan külföldi vendég is foglalt szállást, akik munkájuk miatt látogatnak Miskolcra.

Szigorú szabályok

A népegészségügyi hivatal jelenlegi állásfoglalása szerint a beltéri medencék még nem látogathatóak, emiatt pedig több hotel nyitása is eltolódik.

– Ennek tükrében mi csak július 1-én fogadjuk újra vendégeinket – válaszolta érdeklődésünkre Bágyi Péter, a sárospataki Hotel Bodrog Wellness szállodaigazgatója, aki elmondta azt is, hogy az éttermekre szintén nagyon szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak. – Szinte lehetetlenség büféasztalos reggelit biztosítani. Egyrészről a szervizeszközök használata miatt, másfelől minden adagot ki kellene porciózni, és fóliával lezárni, hogy még csak véletlenül se érintkezzen levegővel. Ezt egy négycsillagos szálloda esetében lehetetlen betartani. Ezért bízunk abban, hogy július 1-re enyhülnek a korlátozások, és újra fogadhatunk vendéget.

A szálloda igazgatója szerint a Hotel Bodrog Wellnessben nem állt meg az élet.

– Megújult az éttermünk, és nyitásra a wellnessrészlegünk is teljesen új arculatot kap. Egyelőre úgy tűnik, az augusztusi foglalások rendben vannak, de szerintem hosszú folyamat lesz, mire a teljes turisztikai szektor a régi arcát mutatja majd újra.

(A borítóképen: A lillafüredi kisvonat is újraindult)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában