koronavírus

2020.11.17. 15:00

Hogyan élték át a koronavírus-fertőzést?

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Majka, Majoros Péter – zenész

November 6-án jelentette be a zenész, hogy elkapta a koronavírust. A betegség lefolyásával kapcsolatos tapasztalatait videóbejegyzésekben osztja meg. Eleinte általános levertségről, lázról és végtagfájdalmakról számolt be. Vírusfertőzöttségének negyedik napján kórházba került, miután mellkasi CT-je gyulladást és kisebb elváltozásokat mutatott ki. Nem köhögött, nem tapasztalt nehéz légzést, de elővigyázatosságból bent tartották. Az erőtlenségről panaszkodó, egyébként szívritmuszavarral küzdő zenész legutóbbi, vasárnapi bejegyzése szerint antibiotikumos kezelés alatt áll, kap vérhígítót, szteroidokat, de szed C- és D-vitamint, szelént és cinket is. A vírust a felesége is elkapta, ő főként ízületi fájdalmakról panaszkodik. Üzenetként így fogalmazott: „Én megfogadtam, hogyha egyszer innen kimegyek minden ellen beoltatom magam.”


Szijjártó Péter – külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 4-én karanténba került. A közösségi médián vezetett karanténnaplójában leírja, hogy az első napokban az izomfájdalmakon túl csupán enyhe tüneteket észlelt magán. Később úgy fogalmaz: „Az elmúlt tizenkét napban, de főleg annak első és középső harmadában, elég rendesen megrángatott a vírus. De odáig nem fajult a dolog, hogy kórházba kelljen menni.” Mint írja: számára az elkülönítés most már lelkileg inkább megterhelő, mint fizikailag. A vakcinabeszerzések helyzetéről szóló videóüzenetei mellett feltűnt egy érdekes hír is: Wang Yi kínai külügyminiszter lótuszvirág-kapszulát küldött neki. Az elérhető források szerint a havasi lótusz a kínai gyógyászatban a légzőszervi problémák kezelésében használatos.


Szilva István – polgármester

Közvetlen munkatársainál igazolódott a koronavírus, ezért elővigyázatosságból tesztelték az összes hivatalban dolgozót, így őt magát is – mondta Szilva István, Sajóbábony polgármestere. Pozitív lett a teszt eredménye, majd a negyedik nap környékén jelentkezett a betegség egyik tipikus tünete, vagyis a szaglás elvesztése. Biztosan nem hátrány, hogy még fiatal, sokat sportol és egészségesen él, de ez sem garancia. Mégis úgy véli, nála ez is közrejátszhatott az enyhe tünetekkel járó állapot gyors átvészeléséhez. Két-három napig volt nagyon fáradékony, akkor sokat kellett pihennie, a szaglása az ötödik napra visszatért, a karantén hetedik napján pedig már teljesen jól érezte magát. A tizedik napon visszatért dolgozni. Azt kívánja mindenkinek, hogy ennél súlyosabb tüneteik ne legyenek, mint neki voltak.


Fagyas Zsuzsa – középvezető

– Őrületes fáradtságérzet és egy kis orrfolyás volt az első tünet – mondta Fagyas Zsuzsanna. Ebből még nem volt egyértelmű, hogy a koronavírust kapta el, de másnap reggel hívta a háziorvosát, hogy tesztet kérjen, hiszen a munkatársai közül már többen is megfertőződtek. Hamarosan brutális fejfájás jelentkezett, illetve a szag- és ízérzékelését is elvesztette. Ette a levest, de csak azt érezte, hogy meleg vizet kanalaz – emlékezett vissza. Mivel az orra is be volt dugulva a máskor hatásos intenzív illatú borsmenta-illóolajjal próbálkozott, de abból sem érzett semmit. Egy hét elteltével már fájt a háta és a mellkasa is, a fáradtság is megmaradt. Mégis azon igyekezett, hogy ne az egész napot fekvéssel töltse. A háza udvarán sétált naponta többször, és rengeteg vitamint fogyasztott. A felépülés másfél-két hét múltán jött el.


Sáfián Ádám – polgármester

– Három hete éjszaka arra ébredtem, hogy valami nincs rendben, lázas vagyok. Rögtön arra gondoltam, hogy koronavírus, mivel a lázas állapotnak semmiféle előjele nem volt. Elmentem otthonról egy másik lakásba, hogy a családomat megvédjem a fertőzéstől. Arra nem emlékszem, hogy előtte találkoztam-e olyan emberrel, akiről később kiderült, hogy koronavírusos, de a városban akkor már több beteg is volt – mondta Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere. Kiemelte: az első két nap lázas voltam, amit gyengeség és nehéz légzés egészített ki. Nem féltem, bíztam benne, hogy enyhe tünetekkel átvészelem a fertőzést. A 3. nap ment el a szag- és ízérzékelésem, akkor már biztos voltam benne, hogy koronavírus vagyok. A gyorstesztem pozitív lett, majd a PCR-tesztem is, így beigazolódott a sejtésem.

Kapcsolódó cikkek:

Gyorstesztüzemmódban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában