nagyszabású oltási program

2021.04.03. 11:30

Folyamatosan oltanak

A húsvéti ünnepek alatt is folyamatosan oltanak.

Fotó: Vajda János

A kórház oltópontjain – valamint az egészségügyi intézmény közreműködésével – eddig mintegy 52 ezer páciens kapta meg a Covid–19 elleni védőoltást, tájékoztatott dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Pénteken kezdődött, vasárnapig tart egy újabb nagyszabású oltási program az intézményben, a lakossági oltások mellett a rendvédelmi szervek munkatársainak és a pedagógusoknak is ekkor történik az oltása. A főigazgató tájékoztatása szerint azokat várják az oltópontra, akik értesítést és időpontot kaptak a kórház (Miskolc, Szentpéteri kapu 72–76.) oltópontjára.

A várakoztatás épületen kívül – sátorban – történik majd, ezért kérik az oltásra várókat, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzenek. Lehetőség szerint tömegközlekedéssel (maximum egy kísérővel); gépkocsival történő érkezés esetén behajtás a Blaskovics utca felől történhet meg. Mindkét esetben a tájékozódást a kórház dolgozói, illetve katonák segítik.

Arra kérik az oltásra igyekvőket, hogy a megadott időpontra pontosan érkezzenek, maximum az oltási idő előtt 20 perccel, semmiképpen ne korábban, a zsúfoltság elkerülése érdekében. Az oltópont épületébe kizárólag a pácienseket engedik be, kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens mozgáskorlátozott, kommunikációjában korlátozott, szellemileg sérült, vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kontaktusfelvételre.A szervezők kérik, hogy az oltásra érkezők készítsék elő második körös oltás esetén az oltási emlékeztető kártyát, első oltás alkalmával az értesítőt, a mobilkészülékre érkezett SMS-t, hogy már a belépéskor, a kapukban ellenőrizni tudják a belépési jogosultságot. Emellett kinyomtatva, ha tehetik, kitöltve hozzák magukkal a beleegyező nyilatkozatot. (Letölthető a koronavirus.gov.hu oldalról.) A kórházi oltópontra hozza magával mindenki a személyazonosító iratait és a tajkártyáját is.

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra hozzon magával egy palack vizet, esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltóorvosnak.

Így oltják a kismamákat

A kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően, tájékoztatta lapunkat Révész János. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. A főigazgató a sorrendről is tájékoztatott: a 12 hetesnél idősebb várandós kismamák a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a szakmai kollégiumok ajánlásával a Pfizer- vagy a Moderna-oltóanyagot kaphatják, az oltást kérő várandós anyának és szoptató anyáknak regisztrálnia kell a vakcinainfo.gov.hu/ oldalon.

Az érintett kismamáknak a háziorvosnál kell jelentkezni, ő szervezi meg az oltást. Csak abban az esetben menjen az oltópontra, ha már megkapta az időpontot.

(A borítóképen: A pedagógusok oltása is elkezdődött Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában